Изявление в профила си във фейсбук от бул. „България“ на фона на колона спрели тирове направи минути преди 19 часа вчера кметът Пенчо Милков. Ето какво заяви той.
Обръщам се към всички мои съграждани, към всички русенци - от няколко дни ситуацията с камионите, която е нетърпима от години, опря буквално до кокъл. Непрекъснато съм на местата със затруднено преминаване. Днес бях неотстъпчив. Свързах се с няколко министри от сутринта рано, в 13.30 беше сформирана група от трима министри, които да намерят трайно решение на този въпрос.
Какво е трайното решение, за което държа от седмици - това е камионите да бъдат не единствено спирани в Русе и на границата. Това да спрем пред Дунав мост камионите няма никакъв смисъл. Камионите трябва да бъдат спирани във Велико Търново, в Стара Загора, в областите Търговище и Разград. Нека цялата държава да участва заедно в разпределението на тежестта на тежкотоварния трафик, който след началото на войната се умножи многократно. Община Русе е изработила знаци за транзитен преход на автомобилите, които се връщат от Черноморието, за да указваме откъде да минават, това също е изключително важно.
Обнадежден съм от реакцията днес на тримата министри, надявам се действително да получим трайно решение. Непримирим съм и винаги заявявам, че ако не получим трайно решение, ние, русенци, заедно ще спрем тежкия трафик на границите на нашия град. Не е разумно да го спираме на Дунав мост, защото тогава камионите остават вътре в тялото на Русе. Ще ви държа в течение за всяка следваща стъпка. Преди малко пак говорих със зам.-министъра на вътрешните работи, утре на Министерски съвет това ще бъде тема изключително под натиска на всички русенци. Не само на кмета - на гражданите, на медиите, за което също ви благодаря! Не е честно и отказвам да живеем по този начин!