Табачка е от онези приказни села в каньона на Черни Лом, които всяко лято привличат гости за прохлада, но и здраво държат корените на родовете, чиито балканджийски къщи пазят спомените за преселнически родове. Преди 160 години хората там направили и свой храм за прослава на Бога. 
„Първият ни свещеник бил учител - Иван Ненов, който бил грамотен, с дар слово, оправен и затова хората от село го изпратили в Бачковския манастир да учи за поп. Като се върнал, започнал да служи и живял до 112 години в грижа за Табачка и съселяните си“, разказва Георги Георгиев, който е един от инициаторите за обновяването на храма.
Този ремонт, който на днешния празник Голяма Богородица ще видят гости от близо и далеч, започнал след като сдружението за култура „Ломеа“ продало свои стари запуснати сгради в края на селото. Всичките 50 000 лева вложили в църквата. Заради немотията преди век стените на храма така и никога не били изписани. Сега обаче художникът Пейно Пейнов направил проект, одобрили го от Митрополията и сам хванал четките. На южната страна на храма вече са образите на светците, които ни дават опора и посока в живота. 
„Северната стена първо трябва да я изолираме от влагата, да я подмажем, а чак след това да я подхванем с Пейно“, допълва Георги Георгиев. Докато направят това обаче, табачени успели да подменят дограмата, да поръчат нова порта - досущ като старата, но от здраво дърво, да постегнат двора, да украсят тавана и да пребоядисат онези детайли, които иначе бодат очите с немарата си. 
„Хубавото в нашето село е, че всеки се е включвал навремето в строежа на църквата и подготвянето й за служба. Така сега техните деца и внуци се чувстват ангажирани и те също помагат“, пояснява Георги Георгиев и допълва, че внукът на майстора на владишкия трон с гордост показвал направеното от дядо му и сам пожелал да го пребоядиса. 
В храма на Табачка ентусиасти, водени от някогашния кмет Росен Минев, Бог да го прости!, направили своеобразна музейна сбирка с ценна църковна утвар, свещеническо облекло и дори закачили старото, 160-годишно клепало на храма. Намерили дори иконите от преди век. За ужас на всички те били сбутани в килера под стълбите, до печката, подготвени за горене. Само Господ ги е спасил да не влязат в огъня. До тях били и 12 богослужебни книги с дървена подвързия - истинско богатство, което заради идеологически причини е могло да бъде загубено завинаги. Затова сега, когато влезе човек в църквата „Успение Богородично“ в Табачка, остава във възторг от възможността да се поклони на старите, видяли много лица и съдби икони. 
„Заключваме с десет катинара, имаме охрана, пазим всичко, защото всяка от иконите ни е от ръката на тревненски майстор, направени са специално за нашата църква и не можем да си позволим да ги загубим“, категоричен е Георгиев. Почти по същия начин стои въпросът с каменните свещници - високи, дялани, толкова тежки, че пробили дюшемето на пода. Такива вече няма в храмовете, а и тези били на път да се изгубят, тъй като имало мераклия да ги купи и да ги изнесе в Италия. 
На празника, който за Табачка ще е двоен, кметицата Пепа Йотова е поканила както висши духовници, така и съселяни и техните наследници, пръснали се по цялата страна, та дори и в чужбина.
„Хубавото на пандемията от Ковид, ако изобщо може да се каже, че има нещо хубаво, е, че много хора се върнаха в дядовите къщи, други купиха нови и селото се напълни с млади хора, чува де детска глъч и това е знак, че има живот“, казва кметицата Йотова. 
Гостите, които ще дойдат днес в селото за Голяма Богородица, ще участват в молитвата, както там наричат курбана, ще опитат от агнешкото, специално поръчано от близка ферма и най-важното - ще се видят с роднините и ще си спомнят детските години в приказното село на Поломието. 
Сега в Табачка постоянно живеят стотина души, но през лятото и в почивните дни прииждат хора от всякъде, за да намерят прохлада и простор сред скалите на Лома. Още повече, че в района има няколко туристически маршрута, които за любителите на преходите са винаги интересни и приятни.