Три читалища получиха финансиране от Национален фонд „Култура“ в подкрепа на усилията им за съхраняване на автентичния фолклор и кодираната в него народна памет. 
НЧ „Пробуда 1901“ в Николово ще получи 14 976 лв. за проекта „Забравените северняшки хора и игри от Русенския край“. Предвижда се да се издирят, възстановят и съхранят 5 автентични северняшки хора, чиято орнаментика и специфика е запазена единствено в селото и се изпълняват като хора само на песен, без музика. Сред тях са Пайдушко хоро, Хоро на ръченица, Дунавско хоро, Кольовата и Първи раз. Към живот ще бъдат върнати и обичаите Лазаруване, Пеперуда и Бразая.
Най-непознат за младото поколение е последният ритуал - Бразая. Той е традиционен за Източна България и наподобява играта на кукерите.
„Бразая е маскиран човек, който напомня причудливо, фантастично животно, богато накичено многоцветни и спохожда всяка къща, където имало мързеливи моми. После разнася по цялото село, че са нескопосни и нетрудолюбиви. Работливите - възхвалява и благославя да изберат най-личните ергени“, разказа в навечерието на Коледа миналата година секретарят на НЧ „Пробуда 1901“ Светла Петрова.
Проектът „Вълнена багрилница - руно и игрилница“ на НЧ „Надежда 19084 в Ново село е на стойност 15 000 лв. По него ще бъдат организирани творчески пространства, работилници, уроци и игри за представяне на обработване на вълна.
Третият финансиран проект „С нова премяна на мегдана“ на НЧ „Васил Левски 1928“ в Сандрово ще получи 14 620 лв. и предвижда както народни танци на млади и стари на открито, така и изработване нови носии за участниците от любителските състави към читалището.                              У