„Нужно е само едно - да повярвате в себе си. Никой друг няма да повярва повече от вас!“ Това каза измореният, но щастлив Теодор Цветков минути след като постави третия си рекод за Гинес - 71 часа непрекъснато плуване в езерото „Липник“, посветено на поредната му голяма и обединяваща кауза - за чисто Черно море. Неделната буря промени леко, но съвсем леко първоначалното му намерение - да плува 72 часа - и това не отне дори искрица от блясъка на поредното върхово постижение на младия спортист и хуманист.
„Искам да благодаря на всички хора, които дойдоха да подкрепят мен и екипа ми. Благодаря и на спонсорите ми. Всичко е възможно да стане - и невъзможното.  Всичко е възможно, стига човек да иска. Светът може да стане по-добър, ако всички ние се обединим“, каза плувецът, чиято следваща голяма цел е преплуването на Черно море, за да накара всички да се замислят и да предотвратят застрашителното замърсяване на морето с микропластмаса.
Ти го доказа! Ти си герой! Така отговори публиката, която допълни ентусиазираните си аплодисменти с песента „О, Теодор Цветков!“. Сред посрещачите беше и кметът Пенчо Милков.
Малко по-късно Тео заяви: „Успях да подобря и поставя рекорд на Гинес. Но не това е най-важното. Успях да преборя себе си, да докажа, че пред човешкото тяло и пред психиката ВОЛЯТА побеждава и стои най-отгоре в йерархията. Благодаря за цялата подкрепа, това събитие нямаше да е същото без всеки един от вас. Вярвам, че най-доброто предстои. Вярата е непоклатима. Способностите са надминати. Бяха невероятни 71 часа. Щяха да бъдат 72 часа, но заради бурята се наложи да изляза от водата. Не се предадох нито за миг! Защото ВЯРАТА ми е непоклатима!“.
Приключението на Теодор започна в 17 часа в четвъртък. Около него непрекъснато имаше лодки, за да се притекат на помощ в случай на нужда. Чрез тези  „охранители“ Тео общуваше с приятелите си във фейсбук. 
„6 км за 2 часа и 10 минути. Продължаваме безстрашно напред“, бяха първите думи на Тео след старта.
Следващото включване дойде в 15:43 часа в петък: „Наближават първите 24 часа от моето изпитание. Но това няма да е рекорд, подобрен за първи път от мен. Точно поради тази причина продължавам безстрашно към следващите повече от 48 часа. Първата нощ премина успешно и по план. Чувствам се добре и съм благодарен на целия екип, хората, които са плътно до мен, и се грижат плуването да минава точно така, както съм мечтал“.
Постът в 11.03 часа гласи: „42/72 часа непрекъснато плуване. И втората нощ премина успешно. Мога да кажа, че се чувствам в добро общо състояние и дори да настъпват моментни кризи, ги преодолявам бързо. Все пак до мен стоят изключителни професионалисти, които следят дали се чувствам в кондиция във всеки един момент. Днес усетих подкрепата на много хора, дошли да ме видят тук, на язовира в с. Николово. Благодаря, без ВАС нямаше да е същото! (...) Вълната от емоции е голяма. Любовта е навсякъде. Нека продължим Доброто дело и всеки ден да намираме време поне за една добрина към някой друг. Само така има смисъл“.
„Само няколко часа преди финала получих огромна подкрепа от Преслава Атанасова. Бях й треньор по плуване до скоро, а тази сутрин тя влезе при мен и плувахме двамата. В името на каузите със смисъл. В името на Черно море. В името на всички, които не спряха да вярват в мен. Едно безгранично БЛАГОДАРЯ!“, е едно от последните послания от водата на Теодор.
Преди това обяснява защо атакува за трети път Гинес: „Всичко това като мотивация към подрастващите, към младите хора и към всички, които се грижат за околната среда не по задължение, а с цялото възможно желание на света“. И дава още едно обяснение, което, впрочем, често споделя: „Защото вярвам, че за човешкия дух няма граници!“.
А сред подкрепящите го беше и един специален за него човек - д-р Христо Метев. „Остават още 4 часа и 30 минути! Давай напред Тото, гордеем се с теб!“, написа той вчера следобед.