Средната заплата в област Русе се увеличава с 87 лева от началото на годината със 129 лева спрямо година по-рано, но това увеличение не може да покрие нарасналите заради инфлацията разходи, показват данните на националната статистика. През второто тримесечие на тази година средното брутно възнаграждение достига 1374 лева или чисто 1066 лева след удръжките. Увеличението от началото годината е с 6,8%, а спрямо година по-рано - с 10,4%. За същите периоди обаче инфлацията е съответно 10,1% и 16,9%.

Което означава, че покупателната способност на средният русенец намалява и заплатата му стига за все по-малко неща.
Данните по месеци също не изглеждат обнадеждаващи. През второто тримесечие най-високи са били възнагражденията през април - 1381 лева. През май средната брутна заплата пада на 1372 лева, а през юни - на 1369 лева. За този период се отчита и увеличение на броя на наетите, така че спадът на заплатите може да се обясни с временно наетите за летния сезон, които традиционно получават по-малко пари. Но в предходни години положението не е било такова, така че очевидно една голяма част от бизнеса не увеличава заплатите просто защото не може. Фирмите също са притиснати от високите цени на енергоносителите и суровините и не успяват на пренесат нарасналите разходи към клиентите си, които също се стремят да намалят харчовете си.
В областната класация по размер на заплатите Русе пада с едно място надолу и вече е на девета позиция. Изпреварва ни Шумен, където средното брутно възнаграждение вече е 1406 лева. Най-високи са заплатите в столицата София (2373 лева), София област (1645 лева) и Враца (1570 лева).