Полицията в Шотландия съобщи, че разследва сигнал за "онлайн заплаха", отправена срещу писателката Дж.К.Роулинг след нейна публикация в Туитър, с която заклеймява нападението срещу Салман Рушди, съобщиха Ройтерс и АФП.
Авторката на романите за Хари Потър написа в социалната мрежа, че се почувствала много зле, след като научила за нападението и изрази надежда, че писателят ще се възстанови. В отговор на публикацията й потребител на Туитър написа: "не се тревожи, ти си следващата".
След като сподели скрийншот от заплахата, Роулинг написа: "Към всички, които изпращат подкрепата си в съобщения: благодаря, полицията се намеси".
"Получихме сигнал за отправена заплаха онлайн и служители извършват проверка", каза говорителка на шотландската полиция.
Писателят Салман Рушди, на 75 г., бе нападнат и прободен многократно с нож на подиума в институт в САЩ в петък. Писателят може да загуби едното си око, има увреден нерв на ръката и наранен черен дроб. Нападателят му Хади Матар, на 24 години от Ню Джърси, не се призна за виновен при предявяване на обвинения за опит за убийство и нападение пред съд в събота.
Писателката Джоан К. Роулинг бе критикувана остро и обвинена в трансфобия от активисти за защита на правата на транссексуалните след публикуването на есе през 2020 г.