Били Кобъм посвети концерта си в Банско на Милчо Левиев, с когото го свързва старо приятелство. Самият Левиев е свирил в група на Краля на барабаните. Кобъм дойде на джаз феста с групата си "Испански контингент", в която са трима музиканти от Чили, които живеят в Мадрид - Емилио Гарсия (китара),  Хорхе Вара (пиано) и Виктор Систеняс (бас)., заедно с шотландския пианист Срив Хамилтън, който от няколко години живее в София. 
Те поднесоха програма, която би била чест и за най-големите джаз фестивали в света, коментират от екипа на събитието в Банско. Пиесата Bulgarian Rubix Groove е специално композирана в памет на Милчо Левиев. Всички пейки и допълнителни столове пред сцената на площада в Банско бяха заети, публиката беше завзела всяко възможно пространство, за да се докосне до голямото изкуство на джаза и да слуша Били Кобъм, който вещо ръководеше своите музиканти и омая публиката с несравнимо великолепната си техника и показа, че познава отлично матрицата на джаза. 
Преди това Били Кобъм отдели повече от час за среща с млади таланти в рамките на проекта "Джаз академия". Големият музикант направи своеобразен открит урок, отговаря на въпроси и на финал поднесе едно виртуозно соло пред своите "ученици" в местното читалище.
Вечерта на 12 август започна с осем млади певици, ученички на Вики Аламзиду, която е един от основните вокални педагози в джаз академията, заедно със Стефка Оникян. Те "изпяха" историята на джаза и получиха шанса да пеят на голяма сцена, като поводът беше 30-годишнината от създаването на Нов български университет. 

След това бе представен друг, специално създаден за Банско проект, който събра на сцената китарист Христо Вичев и триото на Живко Петрво - JP3, в което са Димитър Карамфилов и Димитър Семов. За живеещия в Лос Анжелис Христо Вичев, който гради стабилна кариера там и дори е сравняван с Пат Матини, това е първо свирене в България.
Закриващата вечер на 13 август е с италианската певица Ана Монтеланико и със Салвадор Собрал.