Парагвайският вицепрезидент Уго Веласкес Морено каза днес, че ще подаде оставка и няма да се кандидатира на президентските избори, след като беше включен в черния списък на САЩ заради предполагаеми сериозни корупционни практики, включително предлагане на подкупи на държавен служител, предадоха световните агенции.
Веласкес отхвърли обвиненията, но каза, че за да "защити" партията си - "Колорадо", ще подаде оставка следващата седмица.
"Говоря със спокойствието и увереността, което моето поведение ми дава, защото не съм извършил това, за което ме обвиняват", каза вицепрезидентът пред местното радио "Монументал" и добави: "Говоря с чиста съвест".
По-рано днес американският Държавен департамент обвини Веласкес в участие в сериозни корупционни практики.
В изявление на американския държавен секретар Антъни Блинкън се посочва, че сътрудник на Веласкес е предложил подкуп на парагвайски държавен служител с цел "да попречи на разследване, което застрашава вицепрезидента и финансовите му интереси".
Предложеният подкуп е бил на стойност над 1 млн. долара, посочи в изявление американският посланик в Парагвай Марк Остфийлд.
Членовете на семейството на Веласкес също са включени в американския черен списък.
През юли Държавният департамент обвини бившия парагвайски президент Орасио Картес в сериозни корупционни деяния и във възпрепятстване на международно разследване за извършено криминално деяния. Тогава той отхвърли обвиненията като "безпочвени и несправедливи".