Хуманитарната агенция Human Rights Watch ("Наблюдение за нарушения на човешките права") призова Международната футболна асоциация и домакинът на световното първенство Катар да компенсират всички работници по стадионите и техните семейства, съобщава агенция АП. Това се случи 100 дни преди началото на Мондиала.
Правозащитната група поиска организирането на "мащабна програма за обезщетения на работници, които са претърпели сериозни щети, сред които смърт, наранявания и липса на парични възнаграждения". Сигналите за подобни инциденти по време на строежа на стадиони, транспортна мрежа и хотели са огромен брой.
Катар похарчи милиарди долари в развитието на инфраструктурата си, след като получи домакинството на световното първенство през 2010. Строителите бяха предимно от южна Азия.
"Катар е компенсирал работници от чужбина, които са били потърпевши от сериозни злоупотреби през последните години, но за голяма част от тях тези програми са заработили твърде късно и все още не помагат", заяви директорът на HRW за Близкия Изток - Майкъл Пейдж. 
Организацията твърди, че от 2010 насам броят на "инциденти без компенсация е значителен".
През 2020 Фонд за помощ на работниците в Катар изплати близо 164 милиона долара на 36373 души от 17 различни страни, твърди HRW. От агенцията не съобщават какъв е размерът на оставащата компенсация, но според "Амнести Интернешънъл" ФИФА трябва да плати 440 милиона долара. Това е големината на наградния фонд за участие и постижения на финалите.