Хиляди последователи на Муктада Садр участваха днес  в масова молитва пред парламента в Багдад в знак на подкрепа за влиятелния шиитски духовник, който призова иракската съдебна власт да разпусне парламента до края на следващата седмица, съобщи Ройтерс.
Привърженици на популисткия лидер окупираха иракския парламент през юли след 10-месечна политическа безизходица, настъпила след изборите през октомври. Садр беше най-големият победител на вота, но не успя да състави правителство без участието на подкрепяните от Иран партии. Той оттегли депутатите си от парламента и сега не позволява да се избере ново правителство и настоява за предсрочни избори.
В сряда той заяви, че съдебната власт трябва да разпусне парламента до края на следващата седмица. В противен случай "революционерите ще заемат друга позиция", каза Садр, без да уточнява какво ще се случи, ако съдебната власт не го направи.
"Няма да съсипете и разбиете Ирак, докато Садр е тук", заяви днес по време на молитвата един от имамите пред множеството, събрало се пред парламента. "Няма връщане назад от тази революция и народът няма да се откаже от своите искания", допълни той.
В лятната жега някои от мъжете си проправяха път през множеството и пръскаха хората със студена вода. Някои от участниците в молитвата носеха портрети на Муктада Садр и на неговия баща, който също бе виден духовник. 
Опонентите на Садр обвиняват шиитския лидер в корупция. Те твърдят, че неговите хора заемат ръководни длъжности в някои от най-корумпираните и не добре работещи правителствени служби в Ирак.
По-късно днес се очаква политически групи, подкрепящи Иран, да проведат своя демонстрация - поредната от поредицата от протести и контрапротести през последните дни, които породиха опасения за безредици в страната. Садр смята, че има милиони привърженици сред иракчаните и е доказал, че все още може да събере стотици хиляди поддръжници, предимно шиитски мюсюлмани от работническата класа, ако трябва да се упражни политически натиск.
Неговият баща Мохамед Садик ас Садр бе убит преди повече от 20 години, заради откритата си позиция срещу управлението на Саддам Хюсеин, припомня Ройтерс. Когато Саддам бе свален от власт от американските сили през 2003 г., Садр започна бунт срещу военните от САЩ. Новите му врагове обаче са шиитски лидери и партии, свързани с Иран, тъй като самият той обявява себе си за националист, който отхвърля чуждата намеса. Тези групи, срещу които Садр се бори, също като него имат силна въоръжена подкрепа, но те не притежават неговата способност за владеене на масите от фанатични последователи, отбелязва Ройтерс.