Длъжностни лица и природозащитници в Камбоджа днес призоваха хората да кажат "не" на търговията и консумацията на диви животни. Те изтъкнаха, че контактът на хора с диви животни може да представлява риск за предаването на вируси и болести, предаде  Синхуа.
„Призовавам всички хора в Камбоджа да кажат „не“ на купуването, продажбата и консумацията на диви животни“, заяви държавният секретар към министерството на околната среда Нетх Пхеактра по време на събитието, наречено „Кампания за нулев улов на диви животни“, състояло се в централната провинция Кампонг Тхом.
Виетнамската информационна агенция пък съобщава, че призивът да се сложи край на търговията и на консумацията на диви животни е отправен днес, когато се пада Световният ден на слона. Азиатските слонове са включени в Червената книга на Международния съюз за защита на природата като застрашен видов.
Нетх Пкхеатра каза, че Камбоджа е дом на между 400 и 600 диви азиатски слона, които живеят най-вече в Кардамоновите планини, както и в северните провинции Мондолкири и Ратанакири. В страната има и около 70 опитомени слона.
„Азиатските слонове са застрашени в световен мащаб, включително и в Камбоджа, поради бракониерство, поради улавяне с цел опитомяване, поради все по-голямото навлизане на хората в териториите на слоновете и поради деградация на техните хабитати“, допълни той.
Пабло Синовас, директор на програмата Камбоджа на неправителствената организация  „Фауна и флора интернешънъл“, каза, че залаганите примамки са най-голямата заплаха за дивите животни в горите на Камбоджа.