Двама съотборници в Реал (Мадрид) са част от списъка от трима номинирани за наградата Футболист номер 1 на УЕФА за отминалия сезон 2021/22, като няма и играч на английския Ливърпул.
Победителите в Шампионската лига Реал (Мадрид) са представени от Карим Бензема, който вкара и 15 попадения в турнира, както и от вратаря Тибо Куртоа. Куртоа показа истинска световна класа на финала и не пусна гол, за да помогне на тима си да спечели с 1:0.
Атакуващият полузащитник на Манчестър Сити Кевин Де Бройне, съотболник с Куртоа в националния отбор на Белгия, е третият номиниран след проверката на гласуването, направено от треньори и журналисти.
В битката за приза при треньорите Карло Анчелоти, който изведе Реал (Мадрид) до европейската клубна купа, е един от претендентите. Останалите са Юрген Клоп от Ливърпул и наставникът на шампионите на Англия Манчестър Сити Пеп Гуардиола. Другият любопитен факт е, че за първи път Меси или Роналдо – сочени за двете най-ярки звезди на европейския футбол в началото на 21-и век, не са сред номинираните. Вече на 35 години, аржентинският гений Меси, има 10 титли с Барселона преди да се премести в Пари Сен Жермен, а наградата е била негово притежание през 2011-а и през 2015-а година. Кристиано Роналдо, който явно ще се наложи да остане в Манчестър Юнайтед въпреки желанието си, е бил три пъти номер 1 в анкетата на УЕФА – през 2014-а, през 2016-а и 2017-а година.
Победителите в отделните категории ще бъдат обявени на 25-и август в Истанбул по време на жребия за груповата фаза за Шампионската лига този сезон. Нито един от номинираните не е печелил наградата преди това, която първо е връчена на Лионел Меси (тогава в Барселона) през 2011-а година.
Миналата година наградата беше връчена на Жоржиньо, който стана шампион на Европа с националния отбор на Италия, но също така помогна и на Челси да спечели Шампионската лига.
УЕФА също така допълни, че все още не е прекратено гласуването за наградите в категориите при жените. Там номинациите на трите най-добри ще станат ясни другата седмица.