Пет големи китайски компании, чиито книжа се котират в САЩ, обявиха днес, че се оттеглят от Нюйоркската фондова борса, предаде Франс прес. 
Компаниите от континентален Китай и Хонконг са известни с това, че не предоставят финансовите си отчети на одобрени от американските власти одитори.
Закон, гласуван от американския Конгрес през 2020 година, задължава всяка компания, която е регистрирана в САЩ, да предостави финансовия си отчет за заверка от фирма, одобрена от независимата счетоводна организация (PCAOB).
В случай че не спазват изискванията на законодателството, компаниите рискуват да бъдат отписани от регистрите от 2024 година. 
При създалата се ситуация гигантите в петролния бизнес "Синопек" (Sinopec) и "ПетроЧайна" (PetroChina) обявиха днес в отделни комюникета "доброволното си оттегляне" от Нюйоркската борса, където се търгуват акциите им.
Една от най-големите застрахователни компании "Чайна лайф иншурънс" (China Life Inusrance), китайската алуминиева корпорация "Чалко" (Chalco), както и филиал на "Синопек", базиран в Шанхай, също съобщиха за подобни намерения. 
Дружествата обосновават решението си с разходите, свързаните с поддържането на търговията с акции в САЩ, както и с допълнителната тежест във връзка със съблюдаването на задълженията в областта на одита.
Петте групи фигурират в списъка с компании, които Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ  (SEC)  призова да спазват счетоводните си задължения, т. е. те са заплашени да бъдат изключени от Нюйоркската фондова борса.