Американската корпорация "Джонсън енд Джонсън" (Johnson & Johnson) обяви, че през следващата година спира продажбите в целия свят на бебешка пудра, която съдържа талк, предадоха световните агенции.  
Производителят на здравни продукти съобщи, че се преориентира изцяло към предлагането на бебешка пудра на основата на царевично нишесте, каквато вече се продава в няколко страни.
"Джонсън енд Джонсън" спира продажбите на бебешка пудра с талк в глобален мащаб повече от две години, след като ги прекрати в САЩ и Канада. Това стана на фона на хиляди съдебни дела, заведени от потребители с мотив, че продуктът представлява опасност за здравето, отбелязва Ройтерс.
Срещу корпорацията са заведени около 40 300 съдебни дела, в които ищците твърдят, че нейните продукти с талк съдържат азбест и са причинили рак на яйчниците на хиляди жени в продължение на десетките години, през които са произвеждани, информира ДПА.  Съдебно жури от американския щат Мисури през 2018 година постанови, че компанията трябва да изплати 4,7 милиарда долара обезщетения на 22 жени. Те обвиняват корпорацията, че са се разболели от рак на яйчниците, тъй като тя е използвала азбест в свои продукти с талк, включително в такива, които са предназначени за бебета.
"Джонсън енд Джонсън" уверява в безопасността на продуктите си, позовавайки се на "десетилетия независими научни изследвания, осъществени от медицински експерти от целия свят".
"Те потвърдиха, че бебешката пудра на "Джонсън" с талк е безопасна, не съдържа азбест и не причинява рак", се казва в изявление на корпорацията.