Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада обяви, че ще извади от употреба номер 6, с който играеше легендарният център на Бостън Селтикс Бил Ръсел.
Ръсел си отиде от този свят на 31 юли на 88-годишна възраст, като така лигата загуби единствения си баскетболист с 11 шампионски пръстена като играч и първия си чернокож старши треньор.
Заради огромните си заслуги към баскетбола, борбата за човешки права и интегрирането на чернокожите играчи, Националната баскетболна асоциация реши да извади повсеместно от употреба номера му - чест, каквато не е оказвана на нито една друга легенда.
"Несравнимият успех на Бил Ръсел на игрището и това, че бе пионер в активизма за граждански права заслужават да бъдат почетени по уникален и исторически начин", каза комисарят на НБА Адам Силвър
"Окончателното пенсиониране на неговия номер 6 във всеки отбор от НБА гарантира, че трансцендентната кариера на Бил винаги ще бъде призната", добави първият човек в НБА.
Ръсел игра 13 сезона в най-силното баскетболно първенство в света, като в тях спечели 11 титли. Освен това той е двукратен шампион в колежанското първенство, както и Олимпийски шампион от Мелбърн 1956. Центърът на Бостън е петкратен носител на приза за "Най-полезен играч", 12-кратен участник в "Мача на звездите", има 11 попадания в "Идеалния отбор на сезона" и втори във вечната класация по овладени борби.
През 1972 година Бостън Селтикс изважда от употреба номер 6, а през 1975 година Бил Ръсел е приет в "Залата на славата" в Спрингфийлд, щата Масачузетс. През 2010 година баскетболистът получава най-високото гражданско отличие в САЩ - Медал на свободата от американския президент, заради активната си гражданска позиция.
От НБА уточниха, че за играчите, които в момента се състезават с номер 6, като крилото на Лос Анджелис Лейкърс ЛеБрон Джеймс например, ще бъде направено изключение и те ще могат да продължат да носят този номер. 
Изваждането от употреба на номера на Бил Ръсел е едва третият подобен случай във всички четири големи професионални лиги в Северна Америка - НБА, НХЛ, НФЛ и МЛБ. Първият такъв случай е през 1997 година, когато Мейджър лийг бейзбол (МЛБ) вади от употреба номер 42 в чест на Джаки Робинсън. През 2000 година Националната хокейна лига (НХЛ) вади от употреба номер 99, с който се състезава Уейн Грецки.