Отказът на Митко Кунчев да участва повторно в кандидатската листа на „Демократична България“ през миналата година разочарова голяма част от привържениците на тази формация в Русе, но бившият директор на МГ „Баба Тонка“ изглежда отново ще се върне в обществения живот. Някогашният общински съветник и депутат оглавява създаденото преди няколко дни сдружение „Проект 7000“. Сред учредителите му са добре известни фигури, свързани с „Демократична България“ и част от тях - кандидати за народни представители от тази коалиция: екоактивистите Иван Белчев и Ростислав Кандиларов, доскорошният председател на местната организация на „Да, България“ Йоана Терзиева, съоснователят на сдружението Runners of Ruse Деян Герасимов, съсобственикът на блокчейн компанията „Речек“ и създател на „Стартъп Фактори“ Емилиян Енев и други.
„Проект 7000“ си поставя цели, които са много близки до тези на политическа партия - да участва в процеса на формиране на политики и вземане на решения по теми с местно и регионално значение съвместно с институциите на местно, регионално и национално ниво; да подлага на обществено обсъждане теми и проблеми от местно и регионално значение в публичното пространство; да извършва мониторинг на местните власти и да сигнализира обществеността при наличие на техни решения и действия, накърняващи интересите на местните общности и т.н. Въпреки това учредителите, с които „Утро“ разговаря, бяха категорични, че това няма да е някаква нова формация, която ще се явява на избори. Нито пък означава дистанциране от партиите, в които продължават да членуват.
„Сдружението като такова няма да участва на избори. Ще разграничаваме политическата дейност от гражданската. Имаме идеи за самостоятелни граждански инициативи и преценихме, че е добре да имаме собствена форма за организация и работа. Разбира се, ние сме хора с ясна ориентация, така че ще участваме активно в местните избори като личности. Под каква форма и по какъв начин, ще стане ясно по-късно, тъй като има доста време дотогава. Трябва да минат първо парламентарните избори, за видим какво ще стане и постепенно ще се ориентираме по какъв начин да се включим“, заяви за „Утро“ Митко Кунчев. 
Бившият директор на Математическата влезе с летящ старт в политиката на местните избори през 2019 г. с листата на „Демократична България“, когато събра най-много преференции от всички участници във вота и стана общински най-безапелационно избрания общински съветник. Той бе рекордьор по преференции и на парламентарните избори през април 2021 г., когато оглавяваше листата на коалицията. След това обаче се отказа от участие за изборите през юли и ноември. Неговото обяснение беше, че не вижда възможност да направи това, което смята за нужно като депутат и предпочита да не влиза в парламента. Въпреки това остана усещането, че не всичко в този случай е казано и изяснено. А поставянето на човек от София начело на листата на ДБ в Русе - Стефан Тафров, разочарова голяма част от избирателите и предизвика напрежение между структурите. Несъгласие с това решение на централното ръководство бе и неофициалната причина за оставката на Йоана Терзиева като председател на местната организация на „Да, България“.