Тържествата за 145-годишнината от Шипченската епопея се откриват в Габрово на 15 август с изложбата „От оръжието към плуга“. Тя е предоставена от националния парк музей „Шипка – Бузлуджа“, а домакин е градската художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово.  Изложбата ще открият областният управител Кристина Сидорова и директорът на музея „Шипка – Бузлуджа“ -  д-р Чавдар Ангелов. Това съобщиха днес от Областната администрация.
Експозицията е посветена на живота на опълченците след Освобождението. Посетителите ще могат да видят богат снимков и документален материал за тези, които след  извоюваната свобода, са се завърнали по родните места, прибрали са опълченската униформа и медалите в раклите и са се заели с мирен труд в свободна България. Те са земеделци, занаятчии, шивачи, писари, дребни търговци, кираджии, стражари. Изложбата разкрива малко познати факти за живота на 20 опълченци от Стара Загора, Шипка и Шейново след Освобождението, както и спомени за ветераните от техни преки наследници, посочиха организаторите .
Официалното откриване е на 15 август в 17:30 ч в  галерия „Христо Цокев“ в Габрово.
Програмата на тържествата продължава на 19 август, когато ще се състои традиционното състезание за ученици -  за изкачване на стълбите към Паметника на свободата на връх Шипка, а след него ще има открит урок по история с проф. Веселин Методиев.
Същия ден програмата продължава на централния площад в Габрово, където от 18:00 часа започва двучасов концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България. Денят ще завърши с  тържествена заря проверка с участието на Националната гвардейска част.