Албанският парламент ще приеме през септември изменения в закона за отваряне на досиетата на тайната служба ШИК. Управляващата в Албания Социалистическа партия обяви, че в началото на септември ще бъдат приети изменения в закона за досиетата на тайната служба от периода на комунизма /ШИК/, съобщи агенция МИА.
Координаторът на парламентарната група на социалистите Тауланд Бала уточни, че през септември ще бъдат одобрени всички изменения за "преразглеждане на сертификата за чистота на личността" след големите дебати по въпроса за досиетата на бившата албанска тайна служба ШИК.
В началото на новата сесия, след лятната почивка, парламентът ще разгледа "неприемливата и абсурдна ситуация, която продължава повече от година, когато представител на партия /бившият президент и премиер Сали Бериша/ беше обявен за персона нон грата от САЩ и Великобритания и който като депутат продължава да омърсява тази институция с присъствието и езика си", пише Бала.
Той добавя, че не може да бъде простено нито на лицата, обявени за нон грата, нито на сътрудниците на комунистическата служба ШИК.
Според част от албанските медии сътрудници на ШИК са били бившият президент Илир Мета, който категорично отрича това, а също двама бивши председатели на парламента, министри и други високопоставени личности от политическия живот.