САЩ знаят "със сигурност", че сирийското правителство държи Остин Тайс, репортер и бивш американски морски пехотинец, изчезнал в Сирия от 2012 г., и молят за помощ за връщането му у дома, заяви президентът Джо Байдън, цитиран от ДПА.
Отбелязвайки десет години от пленничеството на Тайс, Байдън заяви, че "за администрацията му няма по-важен приоритет от връщането на американци, които са държани като заложници или неправомерно задържани в чужбина".
През лятото на 2012 г. Тайс заминава за Сирия, за да отразява войната като журналист на свободна практика за „Вашингтон пост“  и други издания. Американски служители смятат, че той е бил задържан на контролно-пропускателен пункт на сирийските власти югозападно от Дамаск на 14 август същата година. Шест седмици след изчезването му се появява видеоклип, за който се твърди, че го показва вече като пленник.
"Знаем със сигурност, че той е бил задържан от сирийския режим. Многократно сме искали от правителството на Сирия да работи с нас, за да можем да върнем Остин у дома. На десетата годишнина от отвличането му призовавам Сирия да сложи край на това и да ни помогне да го върнем у дома", заяви Байдън.
Представители на администрацията на Байдън заявиха, че работят с "искреното убеждение", че Тайс е жив. Сирийското правителство отрича да знае къде се намира американеца или какво е състоянието му.
Също така в изявление държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че САЩ продължават да "изискват" от сирийските официални лица "да признаят задържането на Остин и на всеки друг американски гражданин, задържан в Сирия, което е отговорност съгласно международното право и важна стъпка за осигуряване на тяхното освобождаване".
Специалният пратеник на президента на САЩ по въпросите на заложниците, Роджър Карстънс, "ще продължи да си взаимодейства със сирийското правителство" в координация с Белия дом, Държавния департамент и правоприлагащите органи, каза Блинкън.
В началото на май Байдън проведе среща с Марк и Дебра Тайс в Белия дом, за да обсъдят случая със сина им. 
"Заставаме на страната на многобройните близки на Остин и няма да се успокоим, докато не върнем Остин у дома. Десет години са твърде, твърде много време", каза Байдън. 
Семейство Тайс не беше открито веднага за коментар, посочва ДПА.