Предприятие за производство на 2,7 милиона детски топки годишно планира да изгради в Бяла германската фирма „Джон“ („John“ GmbH), научи „Утро“. Чрез дъщерната си „Джон България“ ЕООД тя е внесла инвестиционното си предложение в РИОСВ и се очаква екоинспекцията да се произнесе дали е необходимо извършване на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).
Производствената база ще се разположи в съществуващата производствена сграда на бивша фирма „Латекс“ с площ 4217 кв.м, намираща се в имот с площ от 26 698 кв.м. Инсталирането на съоръженията ще се осъществява поетапно в следващите 2 години. Предвижда се от инсталацията да излизат 300 000 скачащи топки и 2,4 млн. топки за спорт и развлечения, изработени от поливинилхлорид (PVC).
Формоването на изделията се извършва в машини за ротационно формоване. Проектът предвижда разполагането на седем такива с въздушно и водно охлаждане. Всяка от тях ще има матрица с 60 форми за топки с диаметър 140-235 мм. С вертикално и хоризонтално въртене на формата, материалът (прахообразен eмулсионен поливинилхлорид PVC) равномерно запълва вътрешната кухина на формата под действието на собствената си гравитация и центробежната сила, като същевременно чрез нагряване полимеризира, след което се охлажда.
Предвижда се в новото предприятие да бъдат наети 25 души, които да работят на две смени при петдневна работна седмица.