Смесени полицейски екипи от Русе и Гюргево контролират трафика в областта, в който по традиция румънските автомобили са основна чест през летните ваканционни месеци. Пак по традиция  шофьорите от северната ни съседка, разчитащи на слаб контрол и по-меки санкции, често се изкушават да карат по начин, който избягват да го правят в родината си. Точно за пресичането на тези волности помага присъствието на румънски полицаи. Участието им в екипите респектира, а разговорите с проверяващите на роден език са доказано по-ефективни и имат по-силен дисциплиниращ ефект. Същата е функцията и на българските полицаи, които работят съвместно с колегите си в окръг Гюргево.
Смесените екипи работят по график, като основният фокус са по-натоварените почивни дни, но могат да се видят и през седмицата.
Контролът се извършва с полицейски автомобил, оборудван със система за видеозаснемане и аудиозапис. С повишено внимание ще се следи за за превишена скорост, неправилно изпреварване, употреба на алкохол и наркотици, валидност на документите за правоуправление и техническо състояние на автомобилите.