Руската компания "Транснефт" съобщи днес, че в резултат на отказ на банкова трансакция, свързан със санкциите срещу Москва, украинската компания "УкрТрансНафта" е спряла да предоставя услуги за пренос на петрол през територията на Украйна от 4 август през южната тръба на петролопровода "Дружба", предаде ТАСС. По този маршрут се доставя петрол за Унгария, Чехия и Словакия. Транзитът на петрол по северната тръба през Беларус за Полша и Германия продължава.
Историята на "Дружба"
Към края на 1950-те години страните от Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) изпитват остра нужда от петрол заради растежа на промишленото производство. Петролните доставки от СССР за Източна Европа тогава се извършват само с железопътен транспорт. Затова на 18 декември 1958 г. на Десетата сесия на СИВ в Прага е взето решение за изграждане на петролопровод от находищата в Башкирска и Татарска АССР до ГДР, Полша, Унгария и Чехословакия. Съоръжението е кръстено "Дружба". През 1959 г. са сключени междуправителствени споразумения за строежа на петролопровода.
Строителството започва на 10 декември 1960 г. в района на Карпатите. През 1962-1963 г. завършва работата по участъците от петролопровода в Чехословакия, Полша, Унгария и ГДР. До 1964 г. през тях се подава петрол, разтоварван на границата от железопътни цистерни.
На 15 октомври 1964 г. петролопроводът "Дружба" е официално пуснат в експлоатация.
Общата дължина на съоръжението е 4665 км, от които 3004 км през територията на СССР, 675 км през Полша, 836 км през Чехословакия, 123 км през Унгария и 27 км през ГДР. От него на територията на Съветския съюз са направени около 300 км разклонения до най-близките градове. Първоначалната му мощност е 30 милиона тона годишно.
През 1969 г. започва разширяване на пропускателната му способност, а през 1974 г. е построена втората тръба. През 1978 г. е построено разклонение от "Дружба" до петролни терминали в Литва и Латвия. През юли 2006 г. поради авария възниква теч на разклонение на петролопровода близо до град Унеча. Замърсената площ е 1000 кв. м. В резултат на това подаването на суровината през този участък към Прибалтика е спряно и не е възобновено и досега.
През 2009-2012 г. е построен руският петролопровод "Балтийска тръбопроводна система - 2" (БТС-2, Унеча-Андреапол-Уст-Луга), свързващ "Дружба" с руските пристанища на Балтийско море.
От април до май 2019 г. подаването на петрол през "Дружба" е спряно заради замърсяване с органичен хлорид, открито в тръбопровода. Инцидентът е станал при опит за укриване на кражба на гориво. Общо 3,5 милиона тона петрол бяха необходими за почистването, а спирането причини загуби за милиарди както за доставчиците, така и за "Транснефт". Беше образувано наказателно дело, разследването по което приключи през януари 2022 г., а процесът срещу главните обвиняеми все още не е започнал.
В момента "Дружба" е мрежа от петролопроводи с обща дължина 8900 км, включително 3900 км на територията на Русия. Собственик на руския участък от съоръжението е "Транснефт" чрез дъщерната си компания "Транснефт-Дружба".
Беларуският участък е собственост на компанията "Гомелтранснефт Дружба", украинският -  на "УкрТрансНафта", полският и германският - на ПЕРН (PERN), унгарският собственик е компанията МОЛ (MOL), словашкият е "Транспетрол" (Transpetrol), а чешкият - "Меро" (Mero). 
Максималният годишен обем на пренасяния през петролопровода "Дружба" петрол може да достигне около 100 милиона тона (включително с разклоненията).