Британският спортен министър Найджъл Хъдълстоун вярва, че амбицията на град Бирмингам да кандидатства за домакинство на Олимпийски игри не е нереалистична и изтъкна перспективата за обединена кандидатура на няколко града. Той изрази подкрепата си за потенциална кандидатура и похвали града за организацията на Игрите на Британската общност.
Бирмингам се споменава като бъдещ кандидат-домакин на Олимпиада именно заради домакинството си на големия спортен форум за първи път в историята. Изпълнителният директор на Федерацията на Игрите на Британската общност (КГФ) Кати Садлиър коментира, че представителите на Международния олимпийски комитет (МОК) и организаторите на предстоящите Олимпийски игри са били „много впечатлени“ от форума в Бирмингам след като са посетили английския град в последните две седмици.
Британският олимпийски комитет проучва възможността за евентуална кандидатура за Игрите през 2036-а и 2040 година, а председателят Сър Хю Робъртсън се е срещнал с президента на МОК Томас Бах през миналия месец, съобщи изданието insidethegames.biz.
„Очакванията към Бирмингам бяха големи и те са оправдани. Мисля, е Бирмингам показа, че може да приема големи спортни събития по начина, по който го правят други големи градове. Вече сме на картата в тази област, така че определено един от елементите е налице, за да мислим как да използваме съоръженията, които имаме, както и опита, който натрупахме при кандидатурите си за големи международни събития“, заяви Найджъл Хъдълстоун по повод домакинството на града на Игрите на Британската общност.
„Не мисля, че е нереалистична амбиция да кача, че Олимпиадата трябва да бъде едно от тези събития. Хубавото във Великобритания е, че имаме много градове, които всъщност мога да предложат домакинство на форум като Игрите. Освен това вече не е необичайно няколко града да са домакини на спортни събития. Още веднъж, Бирмингам определено ще е част от темата занапред, защото се показа в невероятно позитивна светлина“, добави Хъдълстоун.
Изпълнителният директор на Игрите на Британската общност в Бирмингам Иън Рейд заяви, че също чувства, че градът може да играе съществена роля при обединена кандидатура на няколко британски градове.
„Градът определено показа, че може да е част от подобна заявка. Не съм сигурен обаче, че има капацитет са самостоятелна кандидатура. Трябва да прегледаме детайлите, но мисля, че ако става дума за по-обширна кандидатура с други градове, тогава несъмнено Бирмингам би имал основна роля. Амбицията е налице“, каза още Рейд.
Кати Садлиър разкри, че представители на МОК, както и бъдещите Игри в Париж и Лос Анджелис са посетили Бирмингам наскоро. „В много добри отношенията сме с Международния олимпийски комитет и това помага много при обмяната на опит и възможността ни да научим в какви насоки можем да се развиваме“, заяви тя.
Бирмингам се включи в надпреварата за домакинство на Олимпийските игри през 1992 година, но отпадна във втория кръг на вота с 8 гласа. Игрите тогава се проведоха с испанския град Барселона. Лондон е единственият град във Великобритания приемал Олимпиада през 1909-а, 1948-а и 2012 година.