Със 17 медала се завърнаха самодейците от Русенска област от Дванайсетия национален събор на българското народно творчество в Копривщица. По думите на журито изпълнението на съставите от региона е било на изключително високо ниво, а отличията безапелационни спечелени.
Областният управител Анатоли Станев поздрави наградените и им благодари за опазването на родовата ни памет.
„Съхранявайте и предавайте искрата на патриотизма - България има нужда от хора с чест и достойнство като вас. Ежедневно вие ние карате да се чувстваме горди, че сме българи и прославяте страната ни по цял свят“, каза Станев. Той пожела на участниците здраве и несломим дух, с който да отстояват българските бит и традиции. 
Шест от седемнайсетте медала са златни, девет са сребърни, а две са бронзовите отличия. 
Със златен медал бе отличен Иван Жеков, който е гъдулар към Пенсионерски клуб номер 10 в Русе. Той заслужи отличието с изпълнение на право хоро и бавна мелодия за трапеза.
Златен медал донесоха и от групата за изворен фолклор към Народно читалище „Просвета 1915“. Изпълнителите от културната институция в русенския квартал Долапите бяха наградени за представянето на обичай по случай Бабинден. Техен художествен ръководител е Снежана Атанасова.
Третото злато отиде при друга група за изворен фолклор - тази към Народно читалище „Пробуда 1907“ в село Тетово. Отличието беше заслужено с оригинални „Приказки за хляба“, разказващи за това какво си говорят жените, докато правят квас, как украсяват обредните хлябове и какво символизират фигурите от тесто върху тях. Художествен ръководител на отличената група бе Стефка Русева.
Същото отличие бе присъдено и на групата за автентичен фолклор „Хърцойки“ с ръководител Милена Колева към беленското читалище „Трудолюбие 1884“. В рамките на три минути те представиха песните „Залюбил Пенчу“ и „Мама нъ Стуян думъши“. 
Още два златни медала бяха отредени съответно за Мъжката коледарска група към Народното читалище „Кирил и Методий 1922“ в село Пиргово и за кошовската група за автентични обичаи към тамошното читалище „Просвета 1928“. 
Пирговчани се представиха с коледна благословияа и представиха още автентичните коледни песни „Замъчи се Божа майка“ и „Рано ми рани Косовка“. 
Напълно очаквано от Кошов изиграха обичая Джамал. Художествен ръководител на групата бе Атанас Атанасов и своеобразният спектакъл продължи близо половина час. Ритуалът представлява игра, която е посветена на Ивановден. Чрез нея хората от селото са изразявали своето страхопочитание пред силите на природата, като са влагали и своите надежди за мирна, добра и плодородна година. Вярванията се свързват още и с възможността за прогонване на злите сили посредством използването на маска на митичното същество, наричано Кречетало или още Татунчо. В играта се включиха общо 23 мъже и 5 жени.  
Над половината от завоюваните медали бяха сребърни.
Сребърен медал получи фолклорна група „Русчуклийска китка“ към Пенсионерски клуб номер 10 в Русе. Представителите на групата изпълниха „Люлялай мома бял камък“ и „Еньо си Станка залюби“. 
Сребърен медал имаше и за разказвачките Снежана Атанасова и Мариана Петков от читалището в квартал Долапите. В рамките на 10 минути те представиха хумореската „Етървите Мара и Стояна идват от сватба“.
Третият сребърен медал отиде в Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1924“ от квартал Средна кула. Йорданка Илиева от културната институция изпя „Стояновата майчица“ и „Стоян на Рада дума“.
Със сребърен медал бе отличена и Павлина Андреева от читалището в Тетово, която изпя „Соколе, сиве соколе“ и „Залюбила, мъри, малка й мома“. 
Детски танцов състав „Тетовче“ също грабна сребърен медал, заради представянето на играта броилки.
Сребърен медал бе отреден и за женска вокална и фолклорна група „Авлигите“ отново към читалището в Тетово. Техен художествен ръководител е Павлина Андреева и изпълниха две песни, които се играят на хоро с препяване и отпяване. Става дума за „Две итърви оро играят“ и „Девойчица думаше“.
Грамота взеха и от танцов състав „Анесица“ отново от Тетово. Те бяха наградени за изпълнението на ръченици, характерни за седенски и сватби. Песен, възхваляваща българските воеводи, участвали в Разложкото въстание, донесе също сребърен медал на Иванка Илиева от село Хотанца. Сребро отиде и при Стоян Димитров Йорданов-Гичето от Кошов за изпълнението му на „Димитър в затвора отива“. Словесният фолклор, възхваляващ къпането в изпълнение на Милена Колева от Бяла, й донесе също сребърен медал. 
Изпълнителите от Русенско се върнаха и с два бронзови медали. И двата са за представители на читалището в Долапите. 
Единият отиде при женската фолклорна певческа група с художествен ръководител Мария Маринова. Те изпълниха „Радо, ле, Радке“ и „Снощи отидох, мамо“. Бронзов медал бе отреден и за дуета от певици Кунка Йорданова и Мариана Петкова, които зарадваха присъстващите с „Минавай, любе, минавай“ и „Млад юнак“. 
Русенска област бе представена в Копривщица от 121 участници - 71 жени и 50 мъже. Те са от четири общини от региона - Русе, Бяла, Ценово и Иваново. Инициативата се реализира и с логистичната подкрепа на Областната администрация и Регионалния експертно-консултативен и информационен център „Читалища“ /РЕКИЦ/. На място в Копривщица имаше и експерти от Областната управа, които подпомагаха цялостния процес. Общото времетраене на изпълненията на участниците от Русенско бе близо 2 часа и половина и включваше седем индивидуални и тринайсет групови изпълнения.