Един офицер и двама старшини от Военноморските сили на Република България /ВМС/ бяха наградени вчера от кмета на Русе Пенчо Милков и от областния управител Анатоли Станев. 
Старши експертът в канцеларията на командира на ВМС майор Янислав Михайлов и флагманските старшини мичман Радослав Коновски и мичман Стефан Стефанов получиха от кмета премии по 150 лева и плакет, а от областния управител - грамота и предметни награди.
Модернизацията на флота се изпълнява по график и през 2025-а и 2026-а трябва да пристигнат два нови бойни кораба. Изключително необходимо е и доставянето на подводници, но засега по тази тема няма движение, стана ясно от изказването на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов на последвалата пресконференция. На нея той даде и висока оценка на провелите се тази година учения както и на представянето на България на военните тренировки с  участието на 11 държави и над 1500 военни и цивилни „Бриз 2022“.
Командирът на ВМС изрази увереност, че освен във Варна корабостроенето ще се възроди и в Русе и посочи, че двата най-големи кораба в състава на флота са построени именно тук.  
„Военноморските сили на Република България взимат всички мерки, за да следят ситуацията в района. Това се постига чрез усилена система за наблюдение и създадена организация да се реагира при всички сигнали за миноподобни обекти. Ситуацията е изцяло под контрол и не е необходимо хората да се притесняват излишно“. Това заяви командирът на Военноморските сили /ВМС/ контраадмирал Кирил Михайлов по време на вчерашната си среща с областния управител Анатоли Станев.
Гражданите да бъдат бдителни и при забелязване на непознат обект, дори да не е сигурно, че е мина, веднага да сигнализират на тел.112, призова контраадмирал Михайлов. Апелът е във връзка със сигналите за забелязани боеприпаси по Черноморието.
По предложение на областния управител се обмисля идеята догодина в Русе да се проведе съвместна тренировка на Военноморските сили и специализираните звена в сферата на сигурността. Подобна проверка се проведе в края на месец май 2019-а.
Вчера от Русе започна честването на 143-ата годишнина от създаването на българския боен флот, основан първоначално като дунавски гарнизон със седалище в града. По традиция ппед Паметника на моряка бяха положени венци и цветя със специален ритуал, а в 20 часа на централния площад започна спектакълът „Вълни“ на Представителния духов оркестър на ВМС.