Старши треньорът на националния отбор по  свободна борба за жени Петър Касабов обяви с половин уста, че звездата на „Юнак“ /Русе/ Биляна Дудова ще се бори за България на световното първенство. И нямаше как да не го направи, след като Биляна победи в три от последните четири схватки с конкурентката си в категория до 62 килограма Тайбе Юсеин. Последният успех на Дудова бе на международен турнир в Букурещ малко преди седмица, когато борбата помежду им завърши при 2:2 с последна и решителна за успеха на състезателката на „Юнак“ техническа точка.
Съперничеството между двете отлични боркини достигна върха си тази пролет. Биляна и Тайбе трябваше да се явят за контролно преборване в Самоков, като победителката трябваше да пътува за европейското в Будапеща. Юсеин въобще не излезе на тепиха, но въпреки това федерацията я прати в Унгария. В знак на протест почетният председател на централата Валентин Йорданов и Стефан Николов подадоха оставки като членове на УС. В унгарската столица Тайбе стана шампионка.
Забележете как Касабов коментира избора на Биляна като участничка на идното световно първенство.
„Време е Юсеин да си почине малко. Тя е голям шампион и знае как да приема загубите. През годините сме показвали какво можем и няма на кого да се доказваме“, каза той.
Думи на клубен треньор в „Левски“, където работи с Тайбе, или на национален селекционер?
Излиза, че той се е доказал с Юсеин, пък Биляна е някакво външно и случайно тяло за българската борба.
А през септември Дудова ще се опита да спечели отново световната титла, след като миналата година го направи в Осло.