С подходящ контрол на трафика от „Капитан Андреево“ до Дунав мост може да се намали струпването на тежкотоварни камиони край Русе.
Това каза по време на петъчното си посещение в града служебният министър на вътрешните работи и вицепремиер Иван Демерджиев. Поводът за посещението му е засиленият трафик през граничния контролно-пропускателен пункт, който превърна километричните опашки от тирове в обичайна гледка, но и в голям всекидневен проблем.
Домакин на срещата според протокола беше областният управител Анатоли Станев, но до него беше кметът Пенчо Милков, а групата на високопоставените гости допълни българският посланик в Румъния Радко Влайков.
Веднага след разговорите в областната управа бе посетен и района около гранично контролно-пропускателния пункт, където и опашките от камиони достигаха и надхвърляха 10 километра.
„Срещата протече изключително конструктивно. На първо място бях запознат с решение, което представителите на държавните институции са предложили на Русе. Обсъдихме вариант, при който това решение да бъде модифицирано, така че чрез подходящ контрол на трафика от ГКПП „Капитан Андреево“ до Дунав мост да се избегне струпването на тези камиони в Русе. За целта ще е необходима координация между Министерството на регионалното развитие и благоустройството, МВР и Министерството на транспорта“, обобщи Демерджиев.
„Благодаря ви за изключителната експедитивност и за това, че приехте решаването на проблема с километричните колони от тирове в района на ГКПП „Дунав мост“ за водещ приоритет. Необходими са бързи и конкретни мерки. Оценявам професионалния ви подход, който цели да се намерят най-правилните решения“, обърна се към вътрешния министър областният управител Анатоли Станев.
„Всеки път, когато излизаме на протест за тежката пътна обстановка в Русе, опашки от тирове няма. Желанието ми е държавата да организира на национално ниво трафика така, както бе на 3 август, когато русенци протестираха за последно. Нека тази организация се поддържа от съответните институции, защото Русе винаги е бил лицето на държавата“, посочи Пенчо Милков.
Служебният министър беше запознат с плана за освобождаване на коридор за движение на автомобилите на гражданите и местния бизнес, докато се изгради буферният паркинг край граничния пункт. 
Това е идеята движението в платното от Русе за Мартен да стане двупосочно, а пътят в обратната посока да се използва само от изчакващите тирове.
Проектът за нова организация на движението вече е изготвен. Предстои изработване на пътните знаци от страна на Община Русе, която ще съдейства и за демонтирането на част от мантинелите в посочения участък. Полагането на нужната маркировка и евентуално асфалтиране в зоните на премахнатите мантинели ще бъде ангажимент на Областното пътно управление. Работи се и по изграждането на кръгово кръстовище на първия разклон за Мартен.
Министър Демерджиев се съгласи с предложението, но ще се произнесе официално вероятно тази седмица, след като го разгледа детайлно.
Кметът Милков предложи на министъра огромните опашки от изчакващи тежки камиони да бъда разпределени от компетентните институции на територията на другите области по трасето към Русе, така че да не се стига до напрежение и опасни ситуации в отделни населени места.
Министър Демерджиев увери, че предложението ще бъде представено пред Министерския съвет. 
Милков връчи на министъра и официално писмо с искания от името на русенци, сред които бяха още 10% от приходите от таксата за преминаване на Дунав мост да остават в Русе и да бъдат влагани в поддръжката на инфраструктурата, а проверките на граждани при преминаване на границата да бъдат облекчени. Това решение също е от компетентността на Министерския съвет.