Изборът на новата Районна избирателна комисия, която ще организира вота за осемте нови депутати от региона, тръгна по стар сценарии от последните четири предизборни процедури - спор за ръководни места между партиите, който ще бъде решен от Централната комисия.
Единодушие на свиканите от областния управител Анатоли Станев консултации имаше само около името на председателя - опитната юристка от БСП Милена Хинкова, която идната седмица ще отпразнува 67-ия си рожден ден и за четвърти пореден път ще оглави местната изборна администрация.
След това обещаващо начало дойдоха противоречията - за двете зам.-председателски места и за поста на секретаря.   
Заявка за секретарското място направи „Продължаваме промяната“ и номинира председателя на адвокатската колегия в Русе Ангел Стефанов. ДПС и „Възраждане“ също имаше свои предложения - досегашния зам.-председател на РИК Елиз Халил и бившия юрист в Областната администрация, а сега адвокат Лиляна Владимирова. И трите партии заявиха намерения да се борят за зам.-председателско място, ако не успеят в първото си желание. 
Второто зам.-председателско място също е оспорвано. За него ще се състезават двама юристи -  бившият председател на РИК Николай Братованов, издигнат от ГЕРБ-СДС и дългогодишния съдия и зам.-председател на РИК Ина Райчева, излъчена от „Има такъв народ“.
За членове на комисията „Продължаваме промяната“ предлага Александър Ганчев, Корнелия Добрева и Звезделина Рафаилова, ГЕРБ-СДС - Антоанета Йонкова и Миглена Ангелова, ДПС - Шейнур Еюб, а „Демократична България“ - Стефан Бонев.
Развръзката ще дойде до петък, 12 август, когято ЦИК ще разпредели постовете и ще назначи 13-членната комисия. В нея „Продължаваме промяната“ ще има 4 места, ГЕРБ-СДС - 3, ДПС - 2, а „Има такъв народ“, „Демократична България и „Възраждане“ - по 1. По закон председателят, двамата му заместници и секретарят не могат да бъдат от една и съща политическа сила.