От Тенак (Естония, Хюндай) се сдоби с минимална преднина срещу Есапека Лапи (Финландия, Тойота) след първия пълен състезателен ден на Рали Финландия от световния шампионат по автомобилизъм WRC. 
Естонецът, двукратен победител на класическото чакълено трасе, измести съотборника си Тиери Нювил (Белгия, Хюндай) още в първия етап в петък и запази позицията до края. Той поведе с 6.2 секунди след преполовяването на дистанцията, а Лапи, който също е печелил във Финландия, го постави под напрежение следобед. Представителят на Тойота спечели три отсечки на последните завъртания и намали дефицита си, като в края на деня изостава само с 3.8 секунди от Тенак.
"За момента се справям по-добре от очакваното, тъй като не вярвах да бъда в битката за първото място. Ето обаче, че в момента съм на върха и това е положително. Останалите момчета се разбудиха доста късно, но тези от Тойота лека-полека скъсяват дистанцията", каза Тенак.
"Ще видим какво ще стане утре. Може би времето ще бъде различно, но аз и днес бях на лимита на възможностите ми от първия завой на първата отсечка".
Трети за момента е Елфин Еванс (Великобритания, Тойота) с пасив от 12.2 секунди, а с още 1.7 назад е лидерът в класирането при пилотите Кале Рованперя (Финландия, Тойота).
В събота пилотите ще преодолеят 150.30 км, близо половината от общата дистанция на ралито, край град Ямся.