Черна гора заема на 69-то място в класацията на най-богатите страни в света за 2022 г., изготвена от списание "Глобъл файненс" .
Според този списък най-богатите държави са Люксембург, Сингапур, Ирландия и Катар. На дъното на класацията е Бурунди (192 място) , а за Сирия, Афганистан, Ливан и Украйна липсва достатъчно информация.
Ето как изглежда регионът на Западните Балкани: Хърватия е на 53-то място, следвана от Черна гора, която е на 69-то място, Сърбия е на 72-ро, Босна и Херцеговина е на 88-мо, а Албания заема 92-ро място.
България се нарежда на 63 място в списъка.
„Ако просто вземем предвид брутния вътрешен продукт (БВП) на една държава – сумата от всички услуги и стоки, произведени в нея за една година – тогава ще трябва да заключим, че най-богатите нации са точно тези с най-висок БВП: Съединените щати, Китай, Япония и Германия. Но как биха могли икономиките на Сингапур или Люксембург, например, изобщо да се мерят с тези на толкова мощни структури, когато те са само малки точки на световната карта", така "Глобъл файненс" обяснява своите критерии за класацията.