Одобрението на актуализираните ваксини срещу ковид-19 с варианта Омикрон се очаква през август, предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА, като цитира изказване на здравния министър Танос Плеврис пред радио СКАЙ в петък.
Плеврис каза, че по информация на фармацевтични компании новите ваксини ще предпазват от заразяване, заболяване и тежкото боледуване. По-късно, каза той, тези ваксини ще покрият и вариантите 4 и 5 и поради тези причини Гърция прехвърли по-голямата част от поръчката си за ваксини към последното тримесечие на годината.
За хода на пандемията здравният министър каза, че ковид вълната, която преобладаваше през юни и юли, вече намалява, като се очаква нов спад на заразените през следващите седмици. Той обаче каза, че се очаква нова вълна през септември, но също отбеляза, че „имаме антивирусни лекарства, голямо ваксинационно покритие и повече по-добри протоколи за лечение“.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)