Американският баскетболист Ник Уайлър-Баб получи германски паспорт и ще може да играе за националния отбор на Германия, обявиха от местната федерация по баскетбол.
Гардът на Байерн Мюнхен ще пътува за Кьолн в събота, за да се присъедини към подготвителния лагер на представителния състав на Германия за предстоящите срещи от втория етап на квалификациите за Световното първенство за мъже през 2023 година и Евробаскет 2022 през септември.
Роденият в Тексас (САЩ) състезател живее в Германия от повече от три години, а наскоро 26-годишният Уайлър-Баб удължи договора си с Байерн за още два сезона.
Родителите на майката на Ник Уайлър-Баб са от германски произход, така че не е изненадващо, че баскетболистът избра да носи националния екип на тази държава.
„Това е много важно, лично и добре обмислено решения от моя страна, което взех преди време“, коментира играчът след като получи новия си паспорт в Мюнхен.
„Много съм благодарен и щастлив за инициативата на Германската баскетболна федерация. Имам специално отношение с Германия и германския баскетбол. Чувствам се отлично тук със съпругата ми. След отличния опит, който натрупах с Байерн Мюнхен в Евролигата, сега нямам търпение да се докажа и в националния отбор“, добави Ник Уайлър-Баб.
През миналия сезон с Байерн, гардът постигна средно 6,2 точки, 4,2 борби и 2,9 асистенции в мачовете от Евролигата.