Генералният секретар на организационния комитет на Световното първенство по гребане за младежи през 2023 година Даниел Христов получи във Варезе (Италия) знамето на международната федерация по гребане (World Rowing).
Италианският град беше домакин на сегашното Световното първенство в тази възрастова група. По традиция в последния ден на състезанията организационният комитет на надпреварата във Варезе върна знамето на президента на Международната федерация по гребане Жан-Кристоф Ролан. Олимпийският и световен шампион, който е начело на световното гребане от 2014 г., предаде знамето в ръцете на българските представители. По този начин официално започна подготовката за шампионата в Пловдив догодина.
„Предаването на знамето е символичният старт на подготовката на Световното първенство, което ще се проведе от 19 до 23 юли 2023 година на гребния канал в Пловдив. Знамето ще се вее на пилоните на гребната база заедно със знамената на България и Пловдив. Край гребния канал ще бъдат издигнати и знамената на всички страни, които участват в това най-голямо състезание по гребане за младежи до 23 години. Вярвам, че по време на награждаванията на победителите, когато се издигат и знамената на техните нации, ще видим там и българското знаме“, заяви Даниел Христов.
Очакванията на организаторите на Световното първенство по гребане в Пловдив са, че първите заявки за участие ще дойдат през януари 2023 година. Най-напред ще се включат гребците от други континенти, които искат да се аклиматизират и адаптират към канала в Пловдив. Това са отбори от Канада, САЩ, Австралия, Нова Зеландия.