За пръв път в 65-годищната история на най-голямата гребна туристическа регата ТИД преминаването на флотилията през българския участък ще бъде ръководено от русенец. Това е 52-годишният Стилиан Бонев. Свободният предприемач, за какъвто се определи самият той, ще поеме щафетата от Ново село до Силистра по трасе от общо 509 километра. 
Бившият гимнастик Бонев, член от 14 години на русенската туристическо дружество „Приста“, е завършил туризъм във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Русе /популярно като Земеделския колеж/. Той е лицензиран водач във водните спортове, инструктор по ски и алпинизъм. Казва, че няма нищо по-хубаво от това, че с течение на времето хобито му в различните сфери на туризма се е превърнало в повече от приятно задължение, но и отговорна работа.
Според него към международния керван при Ново село ще се присъединят четирима-петима русенци. Очаква се лодкарите от нашия град към финала в Силистра да са повече, но точен брой все още не може да се каже.
Екипажите, тръгнали през юни от германския град Инголщадт, ще навлязат в български води на 13 август, а на 22-и ще акостират на русенски бряг.