Веселка Михайлова е акушерка с клиничен опит, асистент към катедра „Здравни грижи“, водеща клинични практики и упражнения на студенти в структурите на АГ отделения, сертифициран консултант по кърмене, сертифициран консултант по Шуслерова терапия, член на Алианс на българските акушерки, член на Съюза на учение, с активна публикационна дейност в сферата на акушерските грижи по време на раждане. Тя е професионалист в областта на бременността и раждането с опит и търпение, проявяващ разбиране, разясняващ подробно отговорите на важните въпроси. Това, заедно със солидната й професионална подготовка, обясняват избора й за водещ на курса „Естествено физиологично раждане с помощта на акушерка“, организиран от катедра „Здравни грижи“ на Русенския университет. Желаещите да се запишат в курса могат да се свържат с Веселка Михайлова на тел. 0879 586 861 или на e-mail: [email protected].

- Имате впечатляваща професионална биография, как всъщност се насочихте към тази професия, разкажете малко повече за себе си. На кого ще се доверят бъдещите родилки?
- Като всяко малко момиче и аз мечтаeх да бъда майка. От началното си образование бях наясно, че бъдещата ми професия ще бъде свързана с медицина, по-конкретно в работата ми с новородени. На по-късен етап от живота си избрах професията акушерка. През 2014 г. вече бях студент в Русенски университет „Ангел Кънчев“. По време на обучението си разбрах, че това е правилният избор, и се влюбих в професията. Завършвайки, започнах веднага работа в родилно отделение на АГ-комплекс в УМБАЛ „Канев“. Съчетавайки работата, записах продължаващо обучение - магистратура „Управление на здравни грижи“ в Медицинския университет във Варна.
Професията акушерка изисква непрекъснато надграждане на знанията, за да бъдем полезни на бъдещите родилки
По време на магистърското обучение осъзнах, че желая да предам знанията, практическия опит, любовта и страстта към професията на едно бъдещо поколение акушерки. Отдаде ми се възможността да заема позиция  асистент в катедра „Здравни грижи“ на Русенския университет. Две години по-късно преподавам на студенти акушерки всичко, свързано с раждането и грижата за раждащата жена. 
- По-добър избор ли е естественото раждане и защо? Как ще убедите една бъдеща майка да го избере?
- Има редица причини естественното раждане да се популизира в целият свят. Доказано е, че бебето се адаптира по-лесно, а майката се възстановява по-бързо, връзката помежду им се установява непосредсвенно след раждането и се избягват редица рискове от ненужни интервенции и употреба на медикаменти. Дава се упешен старт на кърменето и болничният престой е по-кратък.
- Кои са най-големите опасения на родилките?
- Разговаряйки с бременни жени, разбирам техните страхове. Именно от неизвестното, моментът на болка по време на раждане и дали успешно биха се справили с нея. Освен безпокойство от раждането, 
наблюдавам и опасения на родилките доколко успешно ще се справят в първите грижите за новороденото
дете и основно с кърменето.
- Доколко основателни са тези страхове?
- Страхът, безпокойството и болката са три фактора, които играят ключова роля в момента на раждането. Ако страхът и безпокойството бъдат премахнати, физическият и психическият мир ги замества. От своя страна родилките ще са готови за вълнуващия момент и инстинктивно ще преодолеят пречките.
- Може ли бъдещата майка неволно, примерно от болка и страх, да саботира раждането на детето си и как се избягва това?
- Да съботира раждането не, по-скоро самата тя ще е затруднена с него. Страхът отделя адреналин, който е пречка в процеса на раждане. 
Силно обезпокоените жени имат по-нисък праг на болка
по-голяма вероятност да раждат с повече медикаменти, да преминат през повече интервенции, спрямо добре подготвената жена за раждане. За да се избегне този момент, най-доброто, което меже да се направи, е по време на бременността активно да се работи за подгототовката на предстоящото раждане. Необходима е непрекъсната подкрепа и насърчаване от близките и медицинския персонал. 
- Освен медикаментозни, има и немедикаментозни средства за облекчаване на болката, какви са те, как действат и доколко са ефективни? 
- Един от най-ефективните начини за справяне със страха от раждането и облекчаване на болката са немедикаментозните методи. Те са комплекс от мероприятия, които включват:
- релаксация;
- контролирано дишане;
- ароматерапия;
- аудиотерапия;
- акупресура;
- психологическа подготовка;
- упражнения с топка и двигателна активност.
Голяма част от раждащите, използващи нефармакологичното обезболяване, отчитат за най-ефективно дихателните техники и свободното движение
Изучавайки успешното приложение на цялостния комплекс от мероприятия, не са необходими медикаментозни средства за обезболяване.
- Периодично се повдига темата за и против присъствието на татковците на раждането на децата си, какво е вашето мнение? Как се държат бащите в родилната зала и вярно ли е, че има случаи, в които се налага и на самите тях да се оказва помощ?
- Идеята, че една жена може да ражда без медикаментозни средства с партньора до себе си, който да я подкрепя и активно да участва в процеса, сама по себе си е революционна за 21 век. В моята практика малко от бащите са присъствали на раждане. Личните ми наблюдения са, че 
те са хората, които оказват най-голяма подкрепа на раждащата, запазват самообладание
и са удовлетворени от самият процес. Жената има чувство на безопасност, увереност и контрол. Причината да няма голяма активност от страна на бъдещите татковци не е заради притесненията им от това, което ще видят. По-скоро болничната система е тромава в областта, изисква допълнително заплащане, специално обособена стая, а това, комбинирано с контролирания достъп в отделението, променя нагласите на болничния персонал спрямо участието на бащите в процеса на раждане.
- Разкажете повече за курса за насърчаване на естественото раждане в Русенския университет. Как ще протече той и към кого е насочен - само към жените, които ще раждат за пръв път ли?
- Курсът е насочен към всички бременни, желаещи да родят по естествен път. Жени с нормално протичаща бременност, без индикации за оперативно родоразрешение. Курсът се провежда в малки групи до 5 бременни жени с цел по-добра ефективност в усвояването на упражненията и техниките, съобразени с индивидуалните възможности и потребности на курсистите. Препоръчва се посещенията да започнат след 30-та гестационна седмица за успешното усвояване на методи и техники ПРЕДИ, ПО ВРЕМЕ И СЛЕД РАЖДАНЕ. 
Изцяло с практическа насоченост е, интерактивен, позволяващ активното участие на всички заинтересовани
т.е. в него могат да вземат участие и бъдещите татковци. Времетраенето на всеки модул е индивидуално, според бързината на усвояване. Средна продължителност 1.30 часа. 
- Има ли вече записани в курса?
- Да има около 20 бременни жени, две от които вече не само преминаха цялото обучение, но и успешно родиха по естествен път.
- Какво ще се изучава, какви знания и подготовка ще получат родилките? 
- Засегнати са най-важните въпроси, свързани с раждането. Първата тема обхваща раждането, процеси и етапи. Жените се учат да разпознават началото на родилният процес, сигналите за проблем и кога е най-подходящото време за хоспитализация. Втората тема, обхваща всички нефармакологични техники за справяне с болката по време на раждане. Правят се упражнения с препоръка за повторения след 36-а гестационна седмица в домашни условия. 
Съвместно изготвяме примерен план за раждане
запознават се с болничните процедури и интервенците, какви са те и защо се правят. Последният модул обхваща кърмене, възможни пози и техники за преодоляване на проблеми. Бъдещите родители се учат на мулаж, как да къпят бебе, да сменят памперс, масажни техники и не на последно място, грижи за вече родилата жена, хранене и хигиена.
- Това ли е в крайна сметка и голямата цел - да бъдат предразположени жените, да се разтоварят от стреса по време на бременността и да не подхождат със страх към едно от най-големите и най-щастливи събития в живота си?
- Всяка жена е способна да роди естествено с необходимата подготовка, знание и подкрепа. Целта е да се увеличат знанията и тяхната информираност, което ще повлияе върху емоционалното състояние, ще подобри тяхното разбиране и възприятие за раждането, едновременно и техните нагласи. 
Раждането е магия, природен феномен, който трябва да бъде изживян по най-добрият начин
- Много важна е и първата среща с новороденото, първия досег с него, нужна ли е специална подготовка за това?
- Първата среща с новороденото е най-вълнуващият момент. Той е като награда за добре свършена работа в процеса на раждане. Подготовката се състои в това жените да разберат природно как тялото ни реагира при първи контакт с новороденото. Това е така нареченият метод „кожа до кожа“. Този контакт, осигурява по-добра физиологична стабилност на новороденото, изгражда силна емоционална връзка между майката и бебето, улеснява началото и удължава продължителността на кърменето, осигурява защита срещу инфекции, подкрепя оптималното развитие на мозъка на новороденото, профилактира следродилната депресия на майката. 
- Имате дългогодишен опит като акушерка, кои са най-незабравимите ви моменти и какво ви мотивира да продължавате напред, със сигурност може да си намерите по-спокойна работа в здравната система? 
- Най-незабравим момент е първото бебе, родено в ръцете ми, помня дата, час, килограми и името на детето. Подавайки го в ръцете на родилката, плачех от щастие, не можех да говоря. Толкава бях развълнувана, емоциите бушуваха в мен, треперех цялата. Тогава осъзнах, че по-невороятен момент от този не съществува и не бих го заменила с нищо друго. Точно в този момент осъзнах, че тази професия е най-добрият избор, който бих могла да направя за себе си.

Мартин ГЕОРГИЕВ