Осем фестивални дни, изпълнители от 16 държави, две сцени и 29 концерта, така „Банско джаз фестивал“ отбелязва 25 години Банско в джаза, съобщиха организаторите на най-популярното музикално събитие в планинския град – Община Банско и асоциация „Фестивалите в България“. 
От 6-ти до 13-ти август Банско ще бъде в ритъма на джаза, а тази година организаторите обещават забележителна и завладяваща програма на фестивала, която няма да се ограничи само до вечерните концерти. 
„Банско джаз фестивал“ предвижда впечатляваща музикална селекция от световни и български изпълнители с концертите всяка вечер под открито небе на площад „Никола Вапцаров“, както и сцена „Млади таланти“ всеки ден от 11 часа в градския парк. 
В рамките на фестивала са предвидени забавни игри за малки и големи, с което в програмата се включват всички възрасти, а от 18 часа във всеки фестивален ден на различни локации в града ще свирят млади джаз изпълнители, за да подгреят публиката за концертите на голяма сцена на площад „Никола Вапцаров“. 
Двадесет и петото издание на фестивала включва и арт базар, тематични кулинарни презентации, изложби и джем сешъни.  Изпълнителите от голямата сцена ще проведат свои майсторски класове с участниците в „Джаз академия“ Банско 2022. 
Фестивалът ще започне на 6 август с Ангел Заберски Биг бенд и Милица Гладнишка, РАДЗ бенд (Украйна) и Electric Shock (Унгария). Програмата продължава с Камелия Тодорова и квартет (България), Arpi Alto (Армения) и Любомир Денев и Венцислав Благоев, T.E.F.T.
Проектът Nazdrave на Ediz Hafizoglu (Турция) ще даде начало на третия фестивален ден, който ще продължи с Rosalia De Souza (Бразилия). Marina & The Kats (Австрия), определяни като най-малкият биг бенд, Дафна Леви от Израел и Asaf Sarkis (Великобритания) и Венцислав Благоев, Михаил Иванов ще представят напълно нов проект на 9 август, посочват организаторите. 
Новите проекти и колаборации продължават и на 10 август със Soulcrane (Германия) и Димитър Льолев, както и с Igor Willcox квартет (Бразилия). На следващата вечер ще свирят група АРИФА (Нидерландия), която включва музиканти от четири различни страни, които ще представят най-новия си албум, както и легендарният пианист Кърк Лайтси, (САЩ). 
Петъкът ще бъде белязан от История на джаза - 30 години Нов български университет, България; колаборацията Христо Вичев & JP3 (САЩ – България) и Били Кобъм (Панама) и испанският му контингент. 
Закриването ще е с участието на  Гвардейски представителен духов оркестър, България, Аda Montellanico квартет (Италия) и Салвадор Собрал (Португалия), победител в Евровизия 2017. 
"Банско джаз фестивал" се провежда под патронажа на министерство на културата и с партньорството на дипломатически представителства в България - австрийско посолство, посолство на Украйна, посолство на Израел, посолство на Италия, посолство на Португалия, посолство на Република Турция, посолство на Унгария, посочват организаторите от Община Банско и асоциация „Фестивалите в България“.