Васил Бачев вече е в лагера на мъжкия национален отбор и тренира с тима, воден от Росен Барчовски. Отборът се готви вече няколко дни в Панагюрище като му предстои участие в международен приятелски турнир в Пардубице, Чехия с двубои срещу домакина и Хърватия.
Мачовете са част от подготовката за предварителните квалификации за Евробаскет 2025 срещу Кипър и Румъния на 25 и 28 август. Двубоите в Самоков пък ще бъдат генерална репетиция за участието на българския тим на Евробаскет 2022 в Тбилиси, Грузия и Берлин, Германия.
В момента 11 играчи се готвят под ръководството на Барчовски и помощниците му Димитър Ангелов, Георги Давидов и Васил Христов.
Бачев дойде със закъснение в лагера заради заболяване. В тима по спешност бе повикан Венцислав Петков. В петък към отбора се очаква да се присъединят получилите почивка след европейското първенство за младежи до 20-годишна възраст Емил Стоилов и Константин Костадинов. Двамата играха в Тбилиси под ръководството на Георги Младенов, като "младите лъвове" завършиха на 7-мо място.
До края на другата седмица в лагера се очакват и центърът Дейвид Кравиш, плеймейкърът Дий Бост и Александър Везенков.
Контузия спира от тренировки крилото Йордан Минчев. Той получи травма в последния мач на националите – квалификацията за световното първенство през 2023 година срещу Босна и Херцеговина и оттогава е на специална рехабилитация.