На Трети март – деня на Освобождението на страната ни отдаваме особена почит пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни люде – драгоценни жертви за всяка педя българска земя. Техните паметници, братски могили и паметни плочи, белязали победния ход на руската армия и нейните съюзници, днес ще бъдат обсипани с венци и цветя от признателния ни народ.

С тези думи Негово Светейшество патриарх Неофит оглави богослужебното последование в храм-паметника "Св. Александър Невски".

На днешния празник подобава да отдадем заслужена почит и на всички мъченици и изповедници за вярата, и на всички българи в чиито сърца не е угаснала вярата в Иисуса Христа, надеждата за избавление и любовта към угнетените чеда на Майка България, каза патриарх Неофит и продължи: Поклон пред силата на духа и героизма на всички взели участие с оръжие и перо в тази повсеместна борба за нашето освобождение.

"Нека не забравяме техния пример! Нека помним, че свободата ни е дар от Бога - дар изстрадан и измолен, че всичко става по Негово съизволение, че чрез Него "живеем и се движим, и съществуваме. Честит празник!", каза българският патриарх Неофит.

След богослужебното последование, под празничното биене на камбаните на Патриаршеската катедрала, в литийно духовенството и миряните, начело с Патриарх Неофит, ще се отправят към паметника на Царя Освободител, където ще поднесат венец и цветя. В 11 ч. Негово Светейшество ще вземе участие във военния ритуал по вдигането на българския трибагреник, а от 18:30 ч. и в зарята-проверка на площад "Народно събрание".