Русенският депутат Крум Зарков, избиран в четирите последни парламента като водач на листата от БСП, днес ще положи клетва като министър на правосъдието в служебния кабинет на президента Румен Радев.
Трудно е да се предвиди колко ще продължи мандатът на възпитаника на Сорбоната начело на правосъдието. Президентът вчера насрочи извънредните избори на 2 октомври. В най-добрия случай, ако в новото Народно събрание се формира управляващо мнозинство, следващото редовно правителство ще встъпи в длъжност до края на октомври. При задълбочаване на политическата криза обаче, служебното правителство може да управлява доста по-дълго и да ме су наложи да се справя със задаващите се тежки зимни предизвикателства.
Макар че през 2016 година влезе сравнително млад в голямата политика - на 34 години, Крум Зарков бързо стана член на ръководството на БСП и едно от най-харесваните лица на партията. Най-голямото признание от съпартийците си получи на 50-ия конгрес на социалистите през 2020 г., когато се класира първи в предпочитанията на делегатите за новия състав на Националния съвет - нещо, което дълги години постигаше единствено най-безспорната фигура в БСП, покойният Стефан Данаилов.
Трупащите се несъгласия на Крум Зарков с решенията на лидера партията Корнелия Нинова добиха публичност през април миналата година, когато русенският депутат единствен поиска оставката на Нинова заради загубата на изборите, след които противно на големите и почти еуфорични очаквания на ръководството БСП отстъпи до трета политическа сила. Последствията от това бяха изцяло за сметка на Зарков, който бе изолиран от партийното ръководство. Когато през есента БСП за трети път претърпя загуба с низходящ резултат и Корнелия Нинова подаде оставка, Зарков заяви готовност и желание да заеме поста, но борба между двамата нямаше. Червеният конгрес отхвърли оставката на Нинова, а мнозина заподозряха, че това е била умело дирижирана апаратна игра.
Че се бори не за постове, а за принципи, Зарков доказа по темата за машинното гласуване, към което БСП искаше да добави, по-точно да върне и хартиената бюлетина. Зарков единствен от левицата гласува против включването в пленарната зала на исканите промени в закона, и точно неговият глас попречи точката да мине. И това беше окончателният му разрив с официалната власт на „Позитано“ 20. В партията обаче продължават да го харесват и показател за това е как го посрещат в страната по време на обиколките му заедно с кмета на Перник Станислав Владимиров и с шефа на групата на евродепутатите от БСП Петър Витанов, с които участват в дискусии за бъдещето на партията.
Специалното отношение на Румен Радев към новия министър беше демонстрирано на 11 ноември миналата година, когато кандидатпрезидентската двойка Радев Йотова закри предизборната си кампания в Русе - традиционния избирателен район на Крум Зарков. Друг знак беше, че майка му, известната журналистка Анна Заркова, бе зам.-председател на инициативния комитет за издигането на Радев за втори мандат.
Министерското назначение на Зарков, за което се говори от няколко дни, показва, че сигурно в момента е само едно - БСП ще има нов водач на листата си в Русе за парламента на вота на 2 октомври. Така партията ще се яви на изборите с две нови лица - наскоро избрания областен председател Тодор Йорданов, който замени подалия оставка Пламен Рашев и бъдещия лидер на кандидатите за народни представители.  
В правителството има още една русенска връзка, макар и доста далечна. Новият служебен премиер Гълъб Донев има магистърска степен по право от Русенския университет.