Дунав тази година най-вероятно ще постави абсолютен рекорд по ниско ниво в един близо 90-годишен период, в който съществуват хидрометеорологични наблюдения в българския участък. Това прогнозира пред „Телеграф“ бившият дългогодишен директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав инж. Георги Георгиев, който ръководеше агенцията в продължение на близо четвърт век.
Водните стоежи на река Дунав у нас се следят редовно от 1935 г., когато се създава Дунавска хидрографна служба със седалище в град Лом към Министерството на железниците. Службата организира хидрометеорологични наблюдения в българския участък, поддържа корабоплавателния път и съставя карти на Дунав. За целия този 87-годишен период най-ниско ниво в нашата част на реката е отчетено през 2003 г. - минус 73 сантиметра под условната кота нула. В неделя, 31 юли, при Оряхово бяха измерени минус 61 сантиметра, а при Русе - минус 51 сантиметра спрямо условната кота нула. Предния ден, 30 юли, при Русе бяха измерени минус 46 сантиметра.
„Прогнозите са нивата да продължават да падат още - с поне по 5 сантиметра на ден, тъй като няма откъде да дойде вода и да напълни Дунав. Най-вероятно през август тази година  ще бъде поставен нов рекорд по ниско ниво“, Георги Георгиев.
Маловодие има и в горното и средното течение на Дунав, но там реката е шлюзована и това променя ситуацията. В българско-румънския участък няма изградени шлюзове и всичко зависи от природата. Във водосборната област валежи не се очакват, затова и притоците не могат да напълнят Дунав. 
Заради рекордно ниските нива преди няколко дни спря работа фериботът Оряхово-Бекет. Тя ще бъде възстановена, когато водните стоежи в района достигнат стойности, позволяващи безопасно плаване. Корабоплаването в целия българско-румънски участък е силно ограничено и по реката се движат само самоходни кораби, които са с дълбочина на газене 1,10 метра. Съставите с шлепове, които имат дълбочина на газене 2,20 метра, изчакват на стоянки край бреговете да се подобрят хидрометеорологичните условия, за да могат да преминат през праговете при Вардим и Белене. Така стоката няма да стигне навреме до клиентите, а корабособствениците ще претърпят загуби. Не по-добри са условията и за круизните кораби. Има случаи пасажери да се прибират обратно не по вода, а със самолет от Букурещ.