Трудностите ще стават все повече с навлизането на ВиК-проекта в града тъй като предстои да се разкопават улици като „Плиска“, „Доростол“, централната част, коментира кметът на Русе Пенчо Милков. Именно за цялостно асфалтиране на улици, по които ВиК е оправила само разкопаната траншея, както е по проект, ще се използват отпуснатите от МРРБ близо 7,8 млн.лв.
Затварянето на едното платно на бул.“Христо Ботев“  действително създава големи неудобства за шофьорите, но там трябва да се изгради огромен колектор под булеварда, за да няма повече наводнения при всеки силен дъжд. Вариантът да се пусне движението двупосочно в свободното платно е бил отхвърлен, тъй като предстои в същото това платно да се разкопае и най-лявата лента. Така ще останат само две ленти, а отделно бул. „Христо Ботев“ ще трябва да бъде свързан напречно с бул. „Цар Освободител“, което също ще доведе до затваряне на района.
Много е трудно е да убедиш държавата да отпусне средства за ремонт на улиците след ВиК, защото вече е дала пари за водния цикъл на държавното дружество, каза кметът. Проблемът е, че според проекта са отпуснати средства за възстановяване само на траншеите, ако улицата е разкопана под 50%. Според кмета Милков е трябвало ВиК със свои средства да направи цялостното преасфалтиране.
Въпреки че Община Русе е поискала 17 млн.лв., ще бъдат дадени само 7,8 млн. Те няма да се отпускат веднага, нито с постановление на Министерския съвет, а от МРРБ след доказване на направен разход. Предстои регионалното министерство да поиска документи за проектната готовност на Общината за ремонт на уличната мрежа. Такива има от времето, когато бе изтеглен кредитът за улиците в Русе, тъй като част от тях не бяха асфалтирани именно заради бъдещото разкопаване от ВиК. Тъй като парите са по-малко от поисканите, все още не е ясно кои улици ще бъдат ремонтирани с тях.               У