Да се повиши таксата за преминаване на Дунав мост, настоява кметът на Русе Пенчо Милков. В момента един лек автомобил плаща 2 евро или 4 лева на излизане от България и 3 евро или равностойността в леи на влизане от Румъния. Според Милков таксите са абсолютно архаични и всяка нормална държава би ги вдигнала, след като войната натовари България допълнително с тежкотоварни камиони. Сърбия например го е направила и това е довело до засилен трафик на Дунав мост 2. Така ще дойдат и много повече средства за инфраструктура.
Пенчо Милков продължава да настоява пред държавата част от таксите да идват в общинския бюджет и това може да бъде направено от всяка правителство, включително и от служебното, с подзаконов акт. В момента се дават поравно пари на километър държавен път, който минава през общината. А трябва да има коефициент на натовареност и да се дават повече средства там, където минават камиони.
Проблемът на пътя Мартен-Русе може да се реши с по-ефективна намеса на ИА „Автомобилна администрация“, смята кметът. Агенцията работи до 17.30 часа в делничните дни и почива в събота и неделя. Ако има дежурства през цялото денонощие, служителите ще могат да освобождават камиони, които трябва да спрат за задължителна почивка и да им разрешат да преминат граничния пункт, вместо да стоят на опашката. По думите на кмета директорът на ИААА-Рсе многократно е искал това от ръководството си, но му е отказвано.