15 контейнера за строителни отпадъци ще бъдат разположени в различни райони на Русе и ще се ползват безплатно в рамките на кампания от 8 до 21 август. Съдовете са купени с европейски пари по проект „Мерки за подобряване управлението на отпадъците в общините Русе, Тутракан, Сливо поле и Ветово“, съобщиха на пресконференция зам.-кметовете Златомира Стефанова и Димитър Недев
По същия проект вече са поставени 96 специални кошчета в общинските сгради, за да се активизира разделното събиране.
Втората схема по него е свързана със събиране и рециклиране на строителни отпадъци.
10 от контейнерите по 4 тона, а останалите 5 - по 5,5 тона. Двуседмичната кампания за безплатно събиране на отпадъците ще изиграе ролата и на проучване - кои места за поставяне на контейнерите са най-подходящи и удобни за гражданите. 
Първоначално ще бъде направена кампания за безплатно събиране на строителните отпадъци, като в това време ще се види и кои точки са най-подходящи за гражданите. В тези контейнери ще се изхвърлят само остатъчни материали след ремонтни дейности - тухли, мазилки, бетонови и каменни блокове, керемиди, плочки, керамични изделия, дървесина, стъкло и др.. Важно е да не се слагат вътре клони, дрехи, мебели, храни, тъй като след това са нужни допълнителни средства за отстраняването им и почистване на строителните отпадъци, за да могат да се рециклират, обясни Димитър Недев.
Предстои да бъде доставен камион за обслужването на тези съдове в края на септември или началото на октомври, като дотогава общината е наела фирма. Ще бъдат закупени и пет мобилни центъра за отпадъците за пластмаса, стъкло, метал, хартия, което ще ги доближи до някогашните пунктове за вторични суровини, каза Недев.
Целта е да се увеличи максимално процентът рециклируем отпадък, за да намалеят и отчисленията, които по закон се плащат на РИОСВ като представител на екоминистерството.
След изтичането на безплатнто ползване на контейнерите ще бъде въведена такса. Облекчението за гражданите ще бъде, че няма да търсят как да извозят отпадъците след ремонт, а ще могат да заявят осигуряването на такъв съд и той ще им бъде доставен на исканото място.

Каде ще бъдат съдовете

Контейнерите ще бъдат поставени на следните места:
жк. „Дружба 1“, ул. „Студен кладенец 12А, до бл.33;
жк. „Дружба 34, ул. „Илинден“, отстрани на ДГ „Снежанка“, до контейнерите за битови отпадъци;
жк. „Дружба 3“, срещу бл. 47 и бл. 53 - паркинг;
жк. „Чародейка Север“, ул. „Филип Станиславов“ до бл. 402;
жк. „Чародейка“, бул. „Христо Ботев“ - зелена площ срещу бл. 118;
жк. „Цветница“, „Алея Ела“ 3, бл. „Ангар“;
жк. „Възраждане“, бул. „Родина“ 41 - паркинг, в близост до задния вход на Русенския университет;
жк. „Възраждане“, зад закрития пазар до бл. „Н. Стрелковски“;
жк. „Здравец“, ул. „Рига“, срещу бл. „Боряна“ -паркинг;
жк. „Здравец Север 1“, ул. „Бабуна планина“, пред бл. „Бабуна планина“;
център, ул. „Иларион Макариополски“ (на гърба на бившият родилен дом);
жк. „Родина 3“, кръстовището на бул. „Родина“ с ул. „Васил Друмев“;
жк. „Родина“, ул. „Шипка 33;
кв. „Ялта“, ул. „Щип“ 17;
център, ул.“Богдан войвода“ 8, от страни на бл. „Пламък“, (до контейнерите за битови отпадъци).