Увеличение на доходите с 58% за година и половина - кой не би искал това? И вероятно малцина работещи в които и да е сектори са получили такава компенсация за нарастващите цени. За една сериозна част от населението на Русенска област обаче такова увеличение е факт - за пенсионерите. Но да не забравяме нещо много важно - от колко ниска база тръгна този ръст.
В началото на 2021 г., преди миналогодишният изборен маратон да започне, средната пенсия в Русенско бе 375 лева. 18 месеца по-късно, през юли тази година, тя е вече 594 лева. С почти 220 лева отгоре. За щастие на пенсионерите, които с години бяха на дъното на социалната стълбица, цикълът от парламентарни избори през няколко месеца се оказа доста по-дълъг от очакваното. А преди всички допитвания до народа политиците традиционно се надпреварват да обещават на електората повече и повече пари. И тъй като не бе ясно кой ще бъде на власт и кой в опозиция, в наддаването се включиха всички. Заваляха увеличения, индексации, ковид и социални добавки, което в крайна сметка доведе до средно нарастване на пенсията с 58 на сто. И в масовият случай един пенсионер вече получава повече пари, отколкото работещият на минимална или близка до минималната брутна заплата.
За увеличението на средната стойност допринесе и рязкото вдигане на тавана на максималната пенсия до 2000 лева. По последни данни на НОИ от юли такава получават 204 русенци. А вече 4314 вземат над 1000 лева месечно.
Медалът обаче има и обратна страна. Всъщност държавата съвсем не отделя с 58% повече пари за пенсиите в Русенско, защото броят на тези пенсионери намалява драстично. Преди година и половина, в края на 2020 г. пенсионерите в областта са били 65 791. През юли тази година те вече са 62 310. С почти 2500 по-малко. Статистиката отчита ръст на смъртността и намалена продължителност на живота, най-вече заради епидемията от Ковид-19. Така че има наистина по-големи пенсии, но за по-малко пенсионери и за по-кратко време.