Феноменалното представяне на Григор Димитров от началото на 2014 година доведе до скока му в световната ранглиста. По-рано днес Гришо ни достави неистова радост, печелейки титлата от турнира категория АТП 500 в мексиканския град Акапулко. На финала хасковлията надигра южноафриканеца Кевин Андерсън с 2:1 сета (7:6 (1), 3:6, 7:6 (5) и заслужено ликува, наследявайки на трона миналогодишния победител Рафаел Надал.

Страхотните изяви на Гришо го изкачват до №16 в световната ранглиста. А в тази за представянето на тенисистите само от началото на сезона, според която в края на годината се определят и участниците на финалния Мастърс на осемте най-добри, Григор е на впечатляващото шесто място. На сметката си българинът има 925 точки. Високата позиция, която той заема към момента, се дължи най-вече на 1/4-финала му на Аустрелиън Оупън и спечелената титла в Акапулко.

Пред Григор в ранглистата за 2014 година са единствено шампионът от Австралия Станислас Вавринка, Рафаел Надал, Томаш Бердих, Роджър Федерер и Давид Ферер. Зад българина пък са тенисисти като Новак Джокович, Анди Мъри и Хуан Мартин Дел Потро.

В същото време колегите от tenniskafe.com публикуваха любопитни факти и статистически данни след днешния триумф на Гришо:

* Турнирът в Акапулко се провежда от 1977 г. насам, а през този сезон организаторите смениха настилката от клей към твърди кортове. Първият шампион на тази нова настилка се казва Григор Димитров.

* Последните 6 години трофеят неизменно се печели от испански тенисист, а шампионът от последните 14 издания на турнира идва от испаноговоряща страна. Гришо прекъсна тази серия, датираща от 1998 г. насам, когато Иржи Новак вдигна титлата в ръцете си.

* Григор Димитров наследи Рафаел Надал на трона в Акапулко, а ако се вгледаме по-внимателно в историята на турнира, ще видим, че половината шампиони са тенисисти, оглавявали в един момент от кариерата си АТР ранглистата - Карлос Моя, Рафаел Надал, Густаво Куертен, Томас Мустер, Илие Настасе. След като Гришо се присъедини към тази елитна група, печелейки трофея в Акапулко, а дали пък един ден няма да се изравни с тях и по другия показател?

* Григор Димитров е най-младият победител на АТР тура от началото на годината.

* Откакто започна работа с Роджър Рашийд, Гришо излезе победител в 20 от 25 изиграни мача, спечели две титли на общо седем турнира, в които участва, и се изкачи с 28 позиции до рекордното в кариерата му №16 - мястото, което ще заема в ранглистата през следващата седмица.

* До този момент само два от предишните 20 финала в Акапулко бяха приключвали в три сета.

* В Акапулко 22-годишният българин изигра пет тайбрека, всеки един от тях бе спечелен, включително и най-важният - този в последния трети сет на финала. Като стана въпрос за мачовете, продължили три сета, Григор изигра три на този турнир, спечели ги и трите - на четвъртфиналите срещу Гулбис, на полуфиналите срещу Мъри, а сега и срещу Андерсън.

* Гришо понякога е упрекван в липса на желязна психика, но да се твърди подобно нещо е абсурдно, поне що се отнася до мачовете, в които се решава шампионски трофей, без значение на какво ниво. В професионалната си кариера Григор е играл общо 14 финала и е спечелил 12 от тях - шест от шест на ниво "Фючърс", четири от пет на чалънджър турнири и два от три на АТР тура, губейки първият си финал и печелейки следващите два.