Иво Братанов е магистър филолог, доктор по български език, член на Съюза на учените в България, задълбочен, авторитетен езиковед и старши учител в СУ „Христо Ботев“-Русе. За читателите на „Утро“ г-н Братанов разяснява произхода на популярни изрази, които често се използват, но малцина знаят номиналното им значение.

Ботевата поезия е един от най-високите върхове на българската възрожденска литература. Този факт обуславя интереса както към нейните естетически достойнства, така и към езиковите ѝ особености. В следващите бележки от рубриката „Езикови ситнежи“ ще разгледам някои интересни откъм форма и/или смисъл думи, фразеологизми и изрази от поезията на великия възрожденски творец.

Стихотворението „Борба“ на Хр. Ботев завършва с призив, който има лозунгов характер: „Ще викнем ние: „Хляб или свинец!“ Понеже твърде често съвременните читатели не разбират добре смисъла на този завършек, тук ще се спра на смисъла му.
Хр. Ботев, както е известно, е революционер. Революционни са идеите и в края на стихотворението „Борба“, а финалът на творбата има обобщаващ смисъл. Съществителното име „свинец“ в разглеждания стих означава „олово“, а в българския книжовен език през Възраждането има и значението „куршум“. Второто значение е получено по метонимичен път. 
Съществителното име „свинец“ не е засвидетелствано в старобългарските писмени паметници. То обаче се среща в други славянски езици (словенски, руски и украински), където също означава „олово“. Тази дума вероятно е заета в нашия език от черковнославянския или от руския език.
Става очевидно, че в разглеждания стих „Хляб или свинец!“ означава „Хляб или куршум!“, т.е. „Свобода или смърт!“. Несъмнено е, че и самият Хр. Ботев е разбирал по същия начин този лозунг и затова го употребява като взаимозаменяем с лозунга „Свобода или смърт!“. Ето пример от Ботевия памфлет „Смешен плач“: „Кълнете комунистите (имат се предвид комунарите от Парижката комуна през 1871 г. – б.м. – И. Б.), че съсипаха столицата ви (Париж – б.м. – И. Б.) и измряха с разбойническите за вас думи: свобода или смърт, хляб или куршум!“.
Лозунгът „Хляб или куршум!“ е девиз на Парижката комуна (фр. “Du pain ou du plomb!”) и е предложен като такъв от комунари, които са идейни следовници на анархиста Пиер-Жозеф Прудон (15 януари 1809 – 19 януари 1865), но не е създаден от тях. Още по време на Февруарската революция във Франция (1848 г.) се е връчвал медал „Хляб или куршум!“.

Иво БРАТАНОВ