Украински деца бяха сред най-важните и любопитни гости вчера на майсторите от Дунавската задруга. Майсторката на калоферска дантела Мария Братова ги насърчи сами да чуят песента на совалките. Севим Ганева повдигна завесата на знаците в традиционната бродерия. Резбарят Иван Чешмеджиев им показа техниката на овчарската резба. Майсторът на гъдулки Антон Антонов демонстрира как се правят тези старинни музикални инструменти. Шефката на задругата Таня Колева им обясни за куклите в традиционно облекло. Децата и сами опитаха някои от техниките на майсторите, изкушени от възможността да се докоснат до инструменти и занаятчийски тайни.
30 украински деца, за които Каритас Русе се грижи, посещават от началото на юли летните занимания, водени от арт педагога Бистра Лозанова с медиаторската помощ на Евгения Бужилова. Веднъж в седмицата заедно със своите близки - най-често майки и баби, посещават музеи и галерии. Те бяха сред първите посетители на изложбата на Салвадор Дали, като с уникалните произведения на художника ги запозна директорката на Художествената галерия Елена Великова. Музейни педагози пък ги занимаваха в Екомузея. Освен да се забавляват и опознават Русе, децата получават и задачи за развиване на творческите им умения и споделяне на впечатленията и емоциите им.
Заниманията на украинските деца, осигурени от Каритас Русе,     позволяват на майките им  да са спокойни на работа или да освободят малко време за себе си. В хуманитарния център на ул. „Богдан войвода“ 3 украинските граждани, настанени в Русе, могат да получат съвети, социална медиация и пакети с необходими стоки.