Жалба за некоректно отношение в хотел „Черният щъркел“ в Нисово изпрати вчера до Комисията за защита на потребителите и до директора на НАП в Русе с копие до медиите Красимира Сиракова.
В сряда тя и съпругът й посетили открития ресторант край басейна на хотела, обядвали и се разхладили във водата. Накрая с огромна изненада видели, че и разхлаждането е вписано в сметката и  струва 30 лева.
Ето какво пише в жалбата си Красимира Сиракова:
„Съществено е да отбележа следните факти:
1. В сайта на хотела липсва цена за такава услуга - прилагам снимки /скрийншотове/ от сайта;
2. Не бяхме уведомени по никакъв начин от персонала за това нововъведено таксуване;
3. Посещавали сме хотела и преди и никога досега не е била таксувана такава услуга.
4. При молба от наша страна за обяснение за тази некоректност и възстановяване на неправомерно взетата сума, отговорът на дамата-управител беше „да не й упражняваме психически тормоз“.
Моля за Вашето съдействие, проверка и при доказване на нарушение - таксуване на необявена достатъчно ясно на видно място услуга и евентуална финансова измама от страна на семеен хотел „Черния щъркел“, да бъдем уведомени“.
В случая не става толкова дума за пари, колкото за правила и принципи. Едностранно се налагат нови условия, без клиентите да могат да преценят дали при това положение искат да ползват услугата. Представете си, че същото се случи с младо семейство с дете - 45 лева непредвиден разход може да наложат отлагането на предвиден и наистина наложителен разход. Тези практики в туристическия сектор трябва да останат в миналото, каза Красимира Сиракова.