Сдружението „Приказка за България“ не се отказва борбата срещу изграждането на завода за латексови изделия на русенския предприемач Красимир Даков и оспорва отказа на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ да изиска Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ и в Административния съд в Русе. През март близката до ВМРО младежка организация подаде аналогично възражение до принципала на РИОСВ - Министерството на околната среда и водите. Преди месец обаче оттам потвърдиха решението на русенската екоинспекция, че ОВОС не е необходим. Затова сега „Приказка за България“ използва последната си възможност - да оспорва решението в съда.
Вчера Административният съд насрочи първо съдебно заседание по делото за 25 октомври. Като заинтересована страна по него е конституирана и фирмата на Красимир Даков „ДД Логистика“.
Намерението на бизнесмена да изгради завод за латексови ръкавици в Русе разбуди духовете през миналото лято. Само новината за ново химическо производство и името на инвеститора накараха много граждани да се обявят против, въпреки че не бе много ясно какви замърсявания от инсталацията би могло да има. В отговор на тези настроения РИОСВ постанови, че е необходимо да се извърши ОВОС, а тогавашния шеф на инспекцията и днешен областен управител Анатоли Станев и Даков влязоха в остри пререкания. Служебният министър на екологията Асен Личев отмени решението на Станев за извършване за ОВОС, вследствие на което директорът на РИОСВ поиска становища за производството от БАН и три специализирани университета. Тяхното мнение беше, че инсталацията за латексови ръкавици няма да създава съществени рискове за околната среда. И вероятно на тази основа новият директор на РИОСВ инж. Цонка Христова излезе с решение, че ОВОС не е необходим.
Според оспорващото това решение сдружение бъдещият завод не може да се изгражда на определената за него локация /бившата база на „Петрол“/, тъй като според Общия устройствен план на Русе парцелът се намира в предимно производствена зона. Според наредбите в такива зони не може да се изграждат предприятия от каучуковата и химическата промишленост.