Кампанията "Зелени библиотеки" гостува в парковете на София от 30 юли до 28 август, съобщават от инициаторите на проекта от Столичната библиотека. 
Началото ще бъде поставено в парк "Гео Милев“. Съвместно с район "Слатина" и сдружение "За Слатина“ там ще бъдат поставени и две къщички за книги, от които всеки посетител на парка ще може да вземе книга за четене и да остави своя. Към седемте къщички за книги, разположени на знакови места в природния парк "Витоша" и зоопарка, се прибавят и две нови, които ще се зареждат редовно от Столичната библиотека с издания.
Тазгодишната арт програма включва срещи с любими поети, които ще раздават свои нови книги с автографи, интересни тематични изложби, музикални изпълнения на живо.
Децата и учениците могат да участват в образователни STEM игри, в забавно програмиране с различни ботове, да се запознаят с популярната в Корея национална игра тухо и да изработят кукли от традиционна корейска хартия. Малчуганите могат да получат първите си уроци по рисуване с ръководителя на детското арт ателие на Столичната библиотека художника Христо Кърджилов. Навсякъде ще бъде мобилния филиал "Библиобус", който разполага с 1500 тома - нови хитови заглавия от съвременни и класически наши и чужди автори. От него читателите на библиотеката ще могат да си изберат книги за дома. 

Продължава и инициативата "Споделени книги - вземи, прочети, върни". Столичната библиотека приканва всички посетители да се включат в споделянето на книги, като дарят ново прочетено заглавие от личната си библиотека и вземат различно интересно издание. 
Ще има и две документални изложби. "Библиотеката на София разказва" представя драматичната съдба на библиотечните колекции на видни общественици и писатели (Кирил Христов, Константин Стоилов, Иван Денкоглу), редки и ценни издания от фонда на Столичната библиотека, които са живи свидетелства на времето и историята на библиотеката и столицата. Експозицията "Из парковете на София - минало и настояще“ представя любопитни фотоси и документи за историята, изграждането и обновяването на популярни столични паркове и градини.
И тази година в софийските паркове ще звучи вдъхновяваща поезия и музика. Участват поетите Калин Терзийски, Мирела Иванова, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Ангел Игов, Силвия Чолева, Иван Христов, Кристин Димитрова, Георги Гаврилов, Анжела Димчева., а 7-годишната Каталина Павлова ще представи свои публикувани детски приказки. Ще свирят и пеят Иван Бороджиев (саксофон), Ели Раданова (вокал), Венци Дреников (клавишни), Георги Арсов, Алек Кирев (вокал), Кирил Коев (китара), Ралица Симеонова (китара, вокал) .
В детската арт програма участват артистите от парти агенция "Маска" с ръководител Цветомир Иванов, клоуните от атракционен клуб "Найя“, Боби Мирчев с обичани детски песни, школа за сценични изкуства "Есенс“ - с театрални, певчески и танцови детски състави, фондация "Деца на България“ - игри с мисловни карти и др.
След парка "Гео Милев", инициативата продължава на  6 август в парк "Заимов", 7 август - Борисовата градина, 13 август  - Южен парк, 14 август - парк "Св. Троица‘, 20 август - Западен парк, 21 август - зоопарк, 27 август - Северен парк, и 28 август - парк "Витоша", пред хижа "Алеко".

ИСТОРИЯТА
От Столичната библиотека припомнят, че "Зелени библиотеки" това е формат за насърчаване на четенето от най-ранна детска възраст, привличане на нови читателски публики и общуване със софиянци през почивните дни. Инициативата, която се провежда вече осма година, включва "Зелена библиотека в парковете на София“ и "Библиотека в планината“ като Столична библиотека постоянно разширява картата на софийските паркови локации на кампанията.
В изданията на "Зелени библиотеки“ участват известни български поети, писатели, музиканти, артисти, художници, партньори са популярни издателства, творчески сдружения.
До този момент седемте издания на "Зелени библиотеки“ са привлекли над 45 хиляди посетители, над 7 хиляди са новозаписаните читатели, а буккросингът "Споделени книги“ - "Вземи, прочети, върни", е събрал за последните три години от софиянци за софиянци дарения от близо 3000 нови книги.